Dr. Ante Ljubičić: Živjeti s dijabetesom

Kategorija: Zdravlje Objavljeno: Nedjelja, 15 Rujan 2019 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

 Torba sl Small

...Jedino ranim otkrivanjem i liječenjem šećerne bolesti, te kontrolom popratnih aterogenih čimbenika rizika – hipertenzije, povišenih masnoća, pretilosti i dr., moguće je spriječiti ili bar usporiti razvoj kroničnih komplikacija. Među glavnim preprekama ovom cilju jest propušteno vrijeme do dijagnoze i nedostatak motivacije za liječenje u ranom razdoblju,  jer “bolest dugo ne boli”. Ona se, nažalost, pojavljuje tek s pojavom komplikacija ... Iz knjige autora u naslovu  (*)

Naslov novog izdanja knjige

Dr. Ante Ljubičić: Iz doktorove torbe
– savjeti koji život znače-

II. dopunjeno izdanje  (u PDF formatu)

 

 
 

Sve bitno o šećernoj bolesti u odraslih

         Umjesto sažetka

  1. Dijabetes je kronična (doživotna) bolest koju prati nastanak promjena (komplikacija) na svim organskim sustavima – na krvnim žilama, očima, bubrezima, živcima i dr., te  veća smtnost nego  zdravih osoba.
  2. Ako se bolest na vrijeme otkrije i ako se ispravno liječi, izgledi za nastanak komplikacija su manji, a za dug i kvalitetan životni vijek veći.
  3. Temeljno u pristupu osobama s dijabetesom je definirati o kojem je obliku bolesti  riječ (glavni su tip 1 i tip 2 ), procijenti  stupanj razvoja kroničnih komplikacija, stanje metaboličkog poremećaja, te utvrditi prisutnost drugih bolesti  i poremećaja (hipertenzije, povišenih masti i dr.).
  4. Cilj je liječenja normalizacija glukoze u krvi i trajno održavanje takvog stanja, što je preduvjet prevencije kroničnih komplikacija. U ove ciljeve spada i uklanjanje ili kontrola svih drugih popratnih poremećaja (već spomenutih), i uklanjanje štetnih navika (pušenja, alkohola...).
  5. Osnova liječenja je prilagodba načina prehrane (dijabetička dijeta), redovita tjelovežba i samokontrola za sve bolesnike.
  6. Medikamentna terapija određuje se individualno za svakog bolesnika nakon pažljive procjene njegova stanja i tipa poremećaja, pri čemu svi oni s tipom 1 bolesti moraju od početka primati inzulin.
  7. Preduvjet uspješnog liječenja za sve bolesnike, neovisno o tipu bolesti, je dobra edukacija, odnosno usvajanje potrebnih znanja o bolesti i svim aspektima liječenja, za što  vrijedi uložiti dovljno  vremena i truda i krenuti od početka ovoga poglavlja.

 Povezani članci: 

Pretilost, Kolesterol, Giht, Hipertenzijat

 

(*) Iz CV –a: Dr. Ante Ljubičić, internist - dijabetolog i endokrinolog, mr. sc.- medicinski fakultet, specijalizaciju iz interne medicine, postdiplomski studij i magisterij iz dijabetologije, subspecijalistički ispit iz endokrinologije i dijabetologije – sve završio u Zagrebu. Nakon višegodišnjeg rada u Sveučilišnoj klinici za dijabetes... „Vuk Vrhovac“ u Zagrebu i desetak godina u Poliklinici Sunce odlazi u zasluženu mirovinu, ali kao što se vidi i iz ovih redaka i dalje ostaje u struci, samo na nešto drugačiji način od ranijega. (Poveznica s elektronskim izdanjem knjige: Iz torbe liječnika

Hitovi: 44574