Štitnjača - mali organ veliki problemi

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Nedjelja, 21 Studeni 2021
Napisao/la Administrator
titnjača
                      Štitnjača
 
Iako je riječ o malom organu, maloj žijezdi s unutarnjim lučenjem, bolesti štitnjače po svojoj učestalosti su među prvima u svakodnevnoj endokrinološkoj praksi. U ukupnoj populaciji oko 10- ak% ljudi, najčešće žena imaju neki od poremećaja vezanih za štitnjaču. U dobi iznad 40-e godine postotci su viši. (Iz knjige; Iz liječnikove torbe - savjeti koji život znače, Dr.Ante Ljubičić)
 

Opširnije:Štitnjača - mali organ veliki problemi

Preventivna medicina

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Subota, 13 Studeni 2021
Napisao/la Administrator

 Morske orgulje1
                    Morske orgulje, Zadar, foto: A. Lj.

Bolje spriječiti nego liječiti! - stara je narodna uzrečica... Na vrijeme otkrivena bolest najčešće znači uspješno liječenje, nasuprot tomu, kasno postavljena dijagnoza najčešće je uvod u iskustvo trpljenja i bola. I, jednostavno, unaprijed izgubljena bitka. Preventivni sistematski pregledi, rana dijagnoza i pravodobno započeto liječenje, kako se čini, najbolja su opcija ... (Iz knjige Dr Ante Ljubičić: Iz torbe liječnika, savjeti koji život znače, poveznica:  Iz torbe liječnika)

Opširnije:Preventivna medicina

Cjepiva za koronovirusnu bolest

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Utorak, 21 Prosinac 2021
Napisao/la Administrator
 vakcina kovid

„Globalna pandemija koranavirusne bolesti zahtijeva brzo rješenje u obliku procjepljivanja populacije.Cjepiva obično zahtijevaju godine istraživanja i ispitivanja prije nego što dođu u primjenu, no 2020. godine znanstvena zajednica pokrenula je istraživanja s ciljem proizvodnje cjepiva u do sada rekordno kratkom vremenskom roku. Trenutno se testira više od 60 cjepiva u kliničkim ispitivanjima na ljudima, a dvadesetak ih je stiglo do završne faze testiranja. Članak objedinjuje trenutno dostupne podatke o učinkovitosti, sigurnosti i dostupnosti cjepiva“. Sažetak je ovo velikog preglednog članka iz Liječničkog vjesnika, najvažnijeg stručno-medicinskog časopisa u Hrvatskoj, koji će sigurno biti zanimljiv svima koje osobito zanima ova tema, pa i onima kojima medicina nije blisko područje. O aktualnostima u vezi s pandemijom pogledajte na....S koronom iz dana u dan, a oni koji zaziru od ovakvog ortodoksnog pristupa mogu izabrati alternativni klikom na poveznicu ispod slike na naslovnici.

 

Opširnije:Cjepiva za koronovirusnu bolest

Dr. Jure Burić: "Otjerati" koronu...

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Ponedjeljak, 06 Travanj 2020
Napisao/la Administrator

buric 660x330

Ugledni dubrovački liječnik, specijalist ORL Jure Burić u svom pismu ministru Berošu (i svima nama) preporuča jednostavnu ali spasonosnu metodu zaštite od Korone: tri puta dnevno inhalirati nad vrelom vodenom parom u koju se stavi šaka morske soli i ...) Čini se logičnim i prihvatljivim, ne može škoditi, a svima je dostupno i besplatno. Naravno, sve to uz epidemiološke mjere zaštite koje nam preporuča i nalaže sanitetski stožer

Opširnije:Dr. Jure Burić: "Otjerati" koronu...

Dr. A. Ljubičić: Upala mokraćnih puteva

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Srijeda, 07 Travanj 2021
Napisao/la Administrator

 TorbaL mala
      https://tockanai.net/index.php/pitajte-lijecnika

Jedan od uzroka porasta tjelesne temperature i češćih razloga dolaska liječniku jesu uroinfekcije – upale mokraćnih puteva, obično donjih – mokraćne cijevi, mjehura i prostate (uretritis, cistitis, prostatitis). Upale gornjeg dijela urinarnog trakta – bubrega i mokraćovoda ipak su rjeđe. (Iz knjige: Iz liječnikove torbe, dr. Ante Ljubičić
 

Opširnije:Dr. A. Ljubičić: Upala mokraćnih puteva