Dr Ante Ljubičić: Iz doktorove torbe (II.)

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Subota, 02 Prosinac 2023
Napisao/la Administrator

  TorbaNaslov

Poštovani čitatelji, knjiga čiju naslovnicu upravo gledate, namijenjena je svima koji žele učiniti nešto više za svoje zdravlje. Njenim sadržajem obuhvaćene su najbitnije informacije o najčešćim bolestima današnjeg vremena – dijabetesu, debljini, povišenom kolesterolu, krvnom tlaku, aterosklerozi i drugim kroničnim nezaraznim bolestima, i to s posebnim naglaskom na praktične upute o tome kako ih na vrijeme otkriti i liječiti i što činiti da se nikada ne pojave. Za sve ove bolesti, koje su glavni uzrok smrtnosti suvremenog čovjeka, tipično je da nastaju polako, da su dugo bez ikakvih simptoma, da ne bole, ali da za to vrijeme dovode do teških nepovratnih oštećenja organizma, tzv. kroničnih komplikacija. Zato ih zovu tihim ubojicama...

Opširnije:Dr Ante Ljubičić: Iz doktorove torbe (II.)

Dr. A. Ljubičić: Osteoporoza - ili kad kosti postanu krhke 

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2022
Napisao/la Administrator
 Osteoporoza

 

Dok smo mladi naše su kosti čvrste i otporne na mehaničke udare, mogu izdražati i najveća opterećenja, da bi s vremenom postajale sve slabije. Osobito je to izraženo u žena u postmenopauzi, iza pedesete, a u muškaraca nešto kasnije. Kosti postaju krhke i lomljive što povećava rizik od prijeloma nakon najblažih padova i naprezanja... Riječ je o osteoporozi. Iz knjige: Dr. Ante Ljubičić: Liječnik vam savjetuje

Opširnije:Dr. A. Ljubičić: Osteoporoza - ili kad kosti postanu krhke 

Štitnjača - mali organ veliki problemi

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Nedjelja, 21 Studeni 2021
Napisao/la Administrator
titnjača
                      Štitnjača
 
Iako je riječ o malom organu, maloj žlijezdi s unutarnjim lučenjem, bolesti štitnjače po svojoj učestalosti su među prvima u svakodnevnoj endokrinološkoj praksi. U ukupnoj populaciji oko 10- ak% ljudi, najčešće žena imaju neki od poremećaja vezanih za štitnjaču. U dobi iznad 40-e godine postotci su viši. (Iz knjige: Iz liječnikove torbe - savjeti koji život znače, Dr.Ante Ljubičić)
 

Opširnije:Štitnjača - mali organ veliki problemi

Cjepiva za koronovirusnu bolest

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Utorak, 21 Prosinac 2021
Napisao/la Administrator
 vakcina kovid

„Globalna pandemija koranavirusne bolesti zahtijeva brzo rješenje u obliku procjepljivanja populacije.Cjepiva obično zahtijevaju godine istraživanja i ispitivanja prije nego što dođu u primjenu, no 2020. godine znanstvena zajednica pokrenula je istraživanja s ciljem proizvodnje cjepiva u do sada rekordno kratkom vremenskom roku. Trenutno se testira više od 60 cjepiva u kliničkim ispitivanjima na ljudima, a dvadesetak ih je stiglo do završne faze testiranja. Članak objedinjuje trenutno dostupne podatke o učinkovitosti, sigurnosti i dostupnosti cjepiva“. Sažetak je ovo velikog preglednog članka iz Liječničkog vjesnika, najvažnijeg stručno-medicinskog časopisa u Hrvatskoj, koji će sigurno biti zanimljiv svima koje osobito zanima ova tema, pa i onima kojima medicina nije blisko područje. O aktualnostima u vezi s pandemijom pogledajte na....S koronom iz dana u dan, a oni koji zaziru od ovakvog ortodoksnog pristupa mogu izabrati alternativni klikom na poveznicu ispod slike na naslovnici.

 

Opširnije:Cjepiva za koronovirusnu bolest

Preventivna medicina

Kategorija: Zdravlje
Objavljeno: Subota, 13 Studeni 2021
Napisao/la Administrator

 Morske orgulje1
                    Morske orgulje, Zadar, foto: A. Lj.

Bolje spriječiti nego liječiti! - stara je narodna uzrečica... Na vrijeme otkrivena bolest najčešće znači uspješno liječenje, nasuprot tomu, kasno postavljena dijagnoza najčešće je uvod u iskustvo trpljenja i bola. I, jednostavno, unaprijed izgubljena bitka. Preventivni sistematski pregledi, rana dijagnoza i pravodobno započeto liječenje, kako se čini, najbolja su opcija ... (Iz knjige Dr Ante Ljubičić: Iz torbe liječnika, savjeti koji život znače, poveznica:  Iz torbe liječnika)

Opširnije:Preventivna medicina