Don Marko Kutleša - 50. obljetnica misništva

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Subota, 24 Srpanj 2021
Napisao/la Administrator
DonMarko1
              Don Marko: Pred Raspelom (A.Lj.)

...Tko je mogao i pomisliti da bi jedan mali, žgoljavi dječačić iz sela Prisoja, točnije iz zaseoka Dučić, komu se smiješila sudbina predaka težaka i pastira, mogao jednog dana upravo u tom svom mjestu, slaviti pedesetu obljetnicu svoga misništva. Upravo se eto to dogodilo našem dragom prijatelju don Marku Kutleši, koji koncem mjeseca srpnja ove godine (31. 7.2021.) svetom misom obilježava tu svoju veliku obljetnicu. A ništa u početku nije upućivalo da bi mali Marko mogao krenuti tim putom duhovnika. Kako se to ipak zbilo ispričat će nam njemu najbliskija osoba, samo koju godinu starija rođena sestra Ruža, č.s. Aurelina...I jedno sjećanje na zanimljivu posjetu u posljednju župu zlatomisnika - Gabela - Polje

Opširnije:Don Marko Kutleša - 50. obljetnica misništva

Posljednje zbogom: Anđa Kapulica

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Ponedjeljak, 15 Veljača 2021
Napisao/la Administrator
AnđaSama
                      Anđa Kapulica

Eto, ode nam i naša Anđa. Naša dobra, draga susjeda i prijateljica, koju smo svi voljeli. I mladi i stari. Uvijek će nam u sjećanju ostati njen vedri lik, njena dobrota i empatija kojom je zračila. Prema svima. I onda kad je i sama imala svojih briga i tegoba. Život je nije mazio, dosta toga je prebacila preko svojih ruku i leđa, rano ostala bez nikad prežaljenog supruga Mate; imala i drugih teških obiteljskih trauma, ali je do kraja ostala vedra duha...

Opširnije:Posljednje zbogom: Anđa Kapulica

Hommage dr. Andriji Gudelju

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Četvrtak, 14 Siječanj 2021
Napisao/la Administrator

Baja3
            Prim. dr. Andrija Gudelj - Baja (foto: Tomislavcyti.com)

Ovih se dana, točnije 13. siječnja 2021. godine navršilo puno desetljeće kako nas je napustio prijatelj i kolega primarius dr. Andrija Gudelj – Baja, dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad. Kaže se da čovjek živi dok traje sjećanje na njega. A za njega koji je cijeli svoj radni vijek proveo u svom rodnom kraju, i u njemu ostavio neizbrisiv trag, i još za života postao prava legenda, to će sjećanje još dugo, dugo trajati. Kao što najčešće prave vrijednosti postajemo svjesni tek kad je izgubimo, tako je isto i s ljudima. Neka ovaj kratki osvrt o njegovu liku i par sličica iz vremena provedena s njim bude izraz poštovanja i zahvalnosti za sve dobro koje je činio tijekom svoga života.

Opširnije:Hommage dr. Andriji Gudelju

Izet Hozo: Čovjek koji je volio nebeske visine

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Nedjelja, 27 Prosinac 2020
Napisao/la Administrator

Prikorika

"Moja opčinjenost Prikorikom, mlinovima i mlinarima, nadahnuta Daudetovim Pismima iz mog mlina uprizorena je ovim poetskim iskorakom daleke i davne 1968. godine. On je ujedno i predložak za knjigu koja je pred vama. Pjesma o starom mlinaru je svojevrsni hommage svim livanjskim mlinarima, ali i Prikorici, ulici i temi, kojoj se uvijek vraćam s istim dječačkim oduševljenjem i sjetom..." Ovako svoju knjigu kratkih priča predstavlja njen autor Izet Hozo, ugledni splitski liječnik, profesor emeritus, spisatelj, k tomu i ono na što je on možda najviše ponosan – pilot, moj dragi kolega i prijatelj još od vremena specijalizacije interne medicine u splitskoj bolnici, današnjem Kliničkom bolničkom centru grada pod Marjanom. Knjiga je upravo u tisku, a ovdje uz dopuštenje autora donosimo priču o čovjeku koji je volio nebeske visine i o  njegovim (autorovim) početnim letačkim iskustvima, nakon koje ćete zasigurno poželjeti da otkrijete i ostalo.(Ur.)

Opširnije:Izet Hozo: Čovjek koji je volio nebeske visine

Dr. Ante Ljubičić: Eh, ta medicina...

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Četvrtak, 10 Prosinac 2020
Napisao/la Administrator
      JaMedPNG
                          Dr. Ante Ljubičić (*)

Čitaoče dragi, ako si kojim slučajem dospio na ove retke moram te upozoriti (da se kasnije ne bi ljutio) da ništa ne bi propustio ako odmah odustaneš i prihvatiš se kakva pametnijeg posla ili druge zanimacije. Ovo stoga što sam ipak jedan od onih za koje se zna reći da smo „svoje otpjevali“, za čiju pamet, znanje, iskustvo, a osobito savjete, kako stvari stoje, baš i ne postoji bogzna kakvo zanimanje. Još nam kažu da smo samo teret, izjelice, niškoristi. Možda ipak griješe.

Opširnije:Dr. Ante Ljubičić: Eh, ta medicina...