Kosci kose...

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017
Napisao/la Administrator
 Kosci
                     Kupreški kosci - Dani kosidbe, (Izvor: www.zlosela.com)

...O kosidbi i raznim zgodama u vezi s njom redovito se pričalo u svim prilikama kada bi se ljudi našli zajedno. Najviše ljeti nakon povratka iz polja dok bi se  odmarali i pretresali što se zbivalo proteklog dana. A i za vrijeme dugih zimskih sijela. Znalo se tko je dobar kosac, tko je najbolji, najbrži, tko ima dobru kosu, tko zna dobro poklepati i naoštriti, čiji je otkos najbolji, mah najširi, iza koga najviše „raste“ (tko slabo kosi) itd. Za momke je to značilo i bolje izglede kod djevojaka...(Bilo pa prošlo - uspomene, Ante Bukovac: za one kojima je to bila ljetna zanimacija da se malo podsjete, za one druge, ako ih to zanima, da nešto doznaju.)

Opširnije:Kosci kose...

Kaja Bakalić: Dobro jutro more

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Nedjelja, 19 Studeni 2017
Napisao/la Administrator

 Raps

 Rapsodija u plavom, Foto: K. B.

Još jedan sunčan listopadski dan i ne odolijevam zovu mora na jutarnju šetnju. Sve je tiho i ništa se ne čuje osim vlastitih koraka i šuma valova koji nježno umivaju obalu. U zraku okus mora i miris borova. Svako malo zastajem opčinjena prizorom plavetnila mora i neba stopljenih u jedno. Kao da je veliki slikar i otocima dao nijansu istog kolorita...

Opširnije:Kaja Bakalić: Dobro jutro more

Izgubljeni u noći

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Nedjelja, 12 Studeni 2017
Napisao/la Administrator

Tušnica

Tušnica pod snijegom

I u povratku iz škole znalo je biti problema jednako kao i u odlasku. Najčešće se događalo da zbog gužve ne uspijemo ući u autobus. A onda, što drugo nego opet put pod noge. Nakon cijeloga dana u školi, najčešće bez ručka, ili samo uz komad kruha, u najboljem slučaju malo zaslađena nekom slasticom koju bi kupili ili dobili gratis u slastičarnici, nije bilo baš lako premjeriti korakom dvadesetak kilometara do kuće. 

Opširnije:Izgubljeni u noći

Vukovaru s ljubavlju

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Ponedjeljak, 13 Studeni 2017
Napisao/la Administrator
Vukovar1
 
Svake godine u ove jesenske dane, a posebno osamnaestog studenog sjećamo se drame i agonije Vukovara. Nakon tri mjeseca herojske obrane  od daleko nadmoćnijeg neprijatelja obrana je skršena, Grad je pao. Slijedila je Kalvarija masovnih stratišta, neljudskih logora i godine progonstva. Zapalit ćemo svijeće, šutjeti i pomoliti se. Za sve one koji su dali svoje živote, koji su podnijeli neizrecive patnje da bismo mi danas mogli u miru živjeti naše dane. Zaboravimo na trenutak naše  svakodnevne brige, ljutnje, traume, frustracije, na sve ono što nas dijeli po bilo kakvim osnovama. Radi onih koji nisu mislili na sebe nego samo na druge, na Hrvatsku. Oni to zaslužuju. Možda će se onda i u našim srcima, osobito onih koji upravljaju hrvatskom lađom upaliti iskra istinskog domoljublja i hrabrosti, kao što je to bilo u branitelja Vukovara...  U nastavku je zapis o posjeti Vukovaru u ljeto godine...

Opširnije:Vukovaru s ljubavlju

Moj blog

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Utorak, 07 Studeni 2017
Napisao/la Administrator

Slikovni rezultat za blog

Ovdje možemo koliko god to želimo iskušavati svoje skrivene ili davno potisnute spisateljske sklonosti i talente, ne ustručavajući se bilo kakvih tema iz svakodnevnog života, kao ni ostalih koje se odnose na različita područja znanosti, poput povijesnih, političkih, filozofskih, religijskih, kulturoloških i dr. Za razliku od već klasičnih društvenih mreža, uglavnom zamišljenih za izmjenu kraćih informacija i poruka koje pretpostavljaju sažetost statusa, uz to redovito utopljenih u mnoštvo drugih, ovdje nam je prostor praktički neograničen i k tomu postojan, što potencijalnim čitateljima povećava dostupnost objavljenog materijala kroz dulje vrijeme. Jedini preduvjet za uvrštenje tekstova uz minimalno uredničko intervenciju je potpis autora i prihvaćanje odgovornosti za sadržaj. Ur.