Kroz livanjski i duvanjski kraj

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Subota, 22 Kolovoz 2020
Napisao/la Administrator
  Li Buško jezero2                              
                                       Koja ljepota!

...Bili smo zadivljeni i oduševljeni svime što smo čuli i vidjeli. Ja sam uz to bio malo posramljen što sam tu prvi put. Previše smo zarobljeni poslom i brigama o egzistencijalnim pitanjima. Ali nerijetko i nepotrebnom trkom za stvarima i „dobrima“ koja nam i nisu baš neophodna. I tako, baš kao danas u ovom Muzeju, u ovoj goričkoj Crkvi, na trenutak nam se otkrije da u biti život, onaj pravi, neopazice prolazi pored nas, i mi pored njega. Ovdje na ovom mjestu i sličnim mjestima, sačuvano je sjećanje na našu pravu bit, naše korjene, naše vrijednosti.. Galerija:  Livno, Duvno, Kupres..

Opširnije:Kroz livanjski i duvanjski kraj

Ante Bukovac: Pozdrav iz Drniša

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2020
Napisao/la Administrator
Visovac
                                       Visovac
... Šutimo, svako sa svojim mislima, i divimo se. Pokušavam uhvatiti fotićem barem djelić te ljepote, ali ne ide pa ne ide. Ne vjerujem da bi i boljima od mene išlo. Jer to je neuhvatljivo, neopisivo. To se mora vidjeti, doživjeti. Osjetiti svim svojim osjetilima, cijelim bićem. Dragi roditelji, učitelji, profesori, ministri, dovedite ovdje našu djecu, našu mladež; bit će vremena za Prag, Pariz, Rim, Madrid, za španjolske plaže; neka prije otkriju svoju domovinu. Ne samo ovdje: bezbroj je ovakvih mjesta diljem Lijepe Naše: od Slavonije ravne, slikovitog Hrvatskog Zagorja, do Like i Gorskog kotara, da ne spominjem onu dugu nisku bisera od otočja u najljepšem moru na svijetu. Kad je upoznaju, onda će je znati i cijeniti. I voljeti. I putovati svijetom kao ponosni ljudi. Poštujući tuđe, ljubeći svoje... Galerija: Pozdrav iz Drniša

Opširnije:Ante Bukovac: Pozdrav iz Drniša

S puta kroz Hercegovinu

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2020
Napisao/la Administrator
Staja putjpg
                              Pastirska nastamba - staja na Blidinju

... Granicu prelazimo u Vinjanima Donjim. I s jedne i s druge strane samo mahanje rukom i pozdrav: „Sretno“. “Granice su da se pređu“, pjeva fra Šimun Šito Ćorić. Ova granica siječe živo hrvatsko tkivo. Koliko je samo mladih života u domovinskom ratu izgubljeno u nadi da te granice više neće biti? Koliko razočarenja? U Sovićima Pero je malo odrijemao u autu, pa smo se sačekali u Grudama. Ksenija je htjela posjetiti trgovački centar, ali to nisam ozbiljno shvatio. Možda se malo i naljutila...

Opširnije:S puta kroz Hercegovinu

Dr. Jure Burić: U prozi i versu

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Nedjelja, 19 Srpanj 2020
Napisao/la Administrator
Jure burićs
   Dr. Jure Burić

„Nekima je od rođenja sve servirano na pladnju, dok se drugi moraju boriti za barem nešto na tom istom pladnju, često i za mrvice“. Na tragu je to razmišljanja o životu dragog prijatelja i kolege dr Jure Burića, kojega mnogi pamte kao ratnog povjerenika za južnu Hrvatsku, dubrovačko neretvanskog župana i saborskog tribuna koji se zdušno zalagao za sve, osobito branitelje, koji su na bilo koji način bili ugroženi ili nepravedno optuženi. Ovdje se ne ćemo baviti tom stranom njegova izuzetno bogata životnog opusa, kao ni onom drugom, jednako uspješnom, profesionalnom (jedan od najuglednijih liječnika dubrovačkog kraja), nego ćemo pokušati otkriti njegovu manje poznatu stranu – sklonost lijepoj riječi i stihu, i skrenuti pozornost na njegovo viđenje najvažnijih problema koji opterećuju hrvatskog čovjeka i našu mladu demokraciju..

Opširnije:Dr. Jure Burić: U prozi i versu

Iva Ljubičić Lukić: Projekti u kulturi

Kategorija: Moj blog
Objavljeno: Srijeda, 04 Ožujak 2020
Napisao/la Administrator
 Volim
                          Nema ljepšeg trenutka (Foto.D. L.)

Kultura je odraz duha, stanja i zdravlja društva u kojoj nastaje. „Kultura je identitet naroda. Kultura je duša naroda. Kultura stvara poslove. Kultura stvara prilike. Kultura stvara nadu. Kultura stvara napredak. Kultura zbližava ljude... Ono zbog čega su neka društva napredovala a druga nazadovala bila je kultura. Ono zbog čega su neka društva uspjela kroz milenije bila je kultura.“ Tako je Sheila Copps, kanadska ministrica za kulturnu baštinu na međunarodnoj konferenciji u Firenci 1999. na jednostavan način vrlo lijepo objasnila značenje i važnost kulture za društvo. (Iva Ljubičić: Specifičnosti projektnog menadžmenta u kulturi. Specijalistički poslijediplomski rad; nekoliko ulomaka)

Opširnije:Iva Ljubičić Lukić: Projekti u kulturi