Nikolina Nakić: Karijera ili majčinstvo

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Četvrtak, 22 Listopad 2020
Napisao/la Administrator

GlasnikSIM
Foto: Glasnik SIM

„...Život je tako htio da je rođenje mog trećeg djeteta dovelo do činjenice da sam morala odustati od karijere i postati mama od 0 – 24. Nisam baš to imal na umu kad sam poželjela to svoje treće dijete no tako je svakako ispalo. Nije toliko ni važno što su potrebe tog trećeg djeteta bile veće – kod mene je bilo to, a kod drugog će biti nešto drugo – situacija je bila takva da sam u jednom trenutku morala birati između onog za što sam se cijeli život pripremala: znanstvene karijere i doktorata na studiju povijesti i majčinstva...“ Citat je ovo iz izuzetno lijepog i inspirativnog teksta  – ispovijedi vrlo poznate autorice Nikoline Nakić u Glasniku Srca Isusova i Marijina, kojega završava mišlju:

Opširnije:Nikolina Nakić: Karijera ili majčinstvo

Duhovno i vjera u glazbi genija

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Četvrtak, 12 Studeni 2020
Napisao/la Administrator
 beethoven
                       Ludwig van Beethoven

Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Igor Stravinski – imena su glazbenih genija bez čijih je djela, koja pripadaju cijelom čovječanstvu, teško i zamisliti našu civilizaciju.  Među brojnim velikim temama portal Bitno.net  donosi izuzetno zanimljive tekstove u kojima je riječ o duhovnosti i vjeri u glazbi ovih velikana, Ovdje donosimo poveznice na te tekstove uz malo glazbe spomenutih skladatelja  koja će vas barem na trenutak udaljiti od svakodnevnice u sjeni zlokobne korone i drugih briga i strahova...

Opširnije:Duhovno i vjera u glazbi genija

Živjeti s koronom (2)

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Utorak, 13 Listopad 2020
Napisao/la Administrator

covid

...Iako se u vezi s ovom epidemijom ne može ne vidjeti dosta toga čudnog niti zanemariti činjenica da ima i ozbiljnih znastvenika po kojima je riječ o bolesti koja se ne razlikuje bitno od sezonske gripe i da je u pitanju velika manipulacija, činjenica je da bolest postoji, da je tu među nama, da se širi, da su bolnice prepune, da ljudi umiru. Razuman pristup nalaže jedino slijediti smjernice koje daje struka, smjernice utemeljene na znanstveno potvrđenim dokazima i činjenicama, uz stalno preispitivanje i provjeravanje ispravnosti osmišljenih mjera. Svaki drugi pristup bi bio hazadiranje koje bi moglo biti plaćeno životima naših najbližih i najmilijih... Uz kraći osobni osvrt na ovu temu ovdje donosimo i  neke od najnovijih tekstova naših vodećih eksperata za tu vrstu bolesti (Dr. A. Lj.)

Opširnije:Živjeti s koronom (2)

Milijada Barada - slikarica i poetesa

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Četvrtak, 08 Listopad 2020
Napisao/la Administrator

BaradaM1

"...Milijada Barada je žena mora i kamena, boje i riječi. Iznimna pjesnikinja duha i slikarica snažnog kolorita u svojim stihovima i slikama izgara bez ostatka - složit će se mnogi likovni i književni kritičari koji njezin rad prate već desetljećima. "To nije moja znatiželja, već potreba - život i rad, za ljubav Boga i čovjeka", reći će za svoju umjetnost Milijada...."(https://mojtv.hr)  O njezinu su se radu, naime, iznimno lijepo izrazili naši ponajbolji likovni kritičari i znalci poput Tonka Maroevića, Ljube Stipišića, Josipa Depola, čak i pjesnikinje Vesne Parun s kojom je prijateljevala, kao i sa Dragutinom Tadijanovićem! Vezana neraskidivim nitima za svoj rodni Seget Donji  i Trogir Milijada i u svojim devedesetima stvara jednakom strašću kao i u svojim najboljim godinama. Uz lijep i zanimljiv osvrt o umjetnici novinarke Lenke Gospodnetić u Slobodnoj Dalmaciji ovdje donosimo i poveznicu na njenu FB stranicu koja će oduševiti sve istinske ljubitelje umjetnosti.Ur.

Opširnije:Milijada Barada - slikarica i poetesa

Dr. Jure Burić: Veliki intervju (i)

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Utorak, 22 Rujan 2020
Napisao/la Administrator

Jure Burićjpg

Izuzetno zanimljiv i sadržajan intervju s dr. Jurom Burić objavio je ovih dana Večernji list, izdanje za BiH, u kojemu ćemo uz podsjećanje na slavne i dramatične godine 1971. i 1991. kada je bio jedan od najaktivnijih sudionika, doznati nešto više o njegovu životnom putu koje je obilježilo prijateljevanje s četvoricom biskupa, o njegovoj obitelji, o aktivnostima u vremenu kad bi imao pravo na ugodno mirovanje, o ne tako davno otkrivenoj strasti za pjesništvom, i možda najzanimljivije i najvažnije, njegovo stručno mišljenje o najnovijoj i još uvijek tajnovitom pošasti koja se nadvila nad cijeli svijet - pandemiji koronavirusa i savjetima kako se od nje obraniti.
 

Opširnije:Dr. Jure Burić: Veliki intervju (i)