D. Nikolić: Brendiranje Hrvatske u Maroku

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Nedjelja, 11 Veljača 2024
Napisao/la Administrator
Iva i Kos
                                       Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić

"...Dugotrajan pljesak odzvanjao je svečanom dvoranom Marokanske kraljevske akademije u Rabatu nakon što su Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin izvele koncert na klaviru za četiri ruke. Djela Končića, Paraća, Sorkočevića, Seletkovića i Kabilja plijenila su pažnju probrane publike, jednako kao i prigodni repertoar mladih glazbenica sutradan na božićnom koncertu u rabatskoj katedrali Svetog Petra...". Iz reportaže novinara Dragana Nikolića o hrvatskoj umjetničkoj večeri u marokanskoj prijestolnici Rabatu u kojoj su sudjelovale mlade pijanistice Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić u formi klavirskog dua.

Opširnije:D. Nikolić: Brendiranje Hrvatske u Maroku

Platforma "Umirovljenici zajedno"

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 10 Veljača 2024
Napisao/la Administrator

“Umirovljenici, prestanite glasati po ideološkoj matrici, po sklonosti ili ljubavi. Nema ljubavi kada je u pitanju egzistencija, glasajte za sebe!”, poručio je Milivoj Špika, jedan od koordinatora platforme "Umirovljenici zajedno" Tražimo novi izračun mirovine na bazi 75 do 80 posto prosječne plaće u deset najboljih godina, uz ukidanje penalizacije za sva prijevremena umirovljenja”. Izgleda zanimljivo i pošteno. Pravedno. A je li realno i vjerodostojno, neka svatko zključi za a sebe.

Opširnije:Platforma "Umirovljenici zajedno"

Davor Pavuna: O umjetnoj inteligenciji

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 10 Veljača 2024
Napisao/la Administrator

"...Entiteti AI-ja će najkasnije do 2050. postati pametniji od čovjeka. To može dovesti do katastrofe! Sada je jasno da se može potkrasti neka greška u etičkom dijelu programiranja što može dovesti do katastrofa. Jer, ako u te programe ne ugradimo osiguranje da nas »oni« ne smiju uništiti, »oni« će to »automatski« učiniti..." Tvrdnje su to fizičara svjetskog glasa, našega  Davora Pavune koje je izrekao u velikom i izuzetno zanimljivom razgovoru za riječki Novi list.

Opširnije:Davor Pavuna: O umjetnoj inteligenciji

M. Bratanić: 10 povijesnih laži...

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 10 Veljača 2024
Napisao/la Administrator
M.Bratanic
                             Miki Bratanić

Količina laži i manipulacija koje je velikosrpsko-jugoslavenska politika proizvela u stoljeću koje je iza nas, ali koje i dalje proizvodi, zaslužuje jednu veliku enciklopediju. Ne postoji niti jedan detalj naše novije povijesti od početka 20. stoljeća, a koji ta politika nije kontaminirala svojim lažima i manipulacijama, piše Miki Bratanić. Zabrinjavajuće je što proizvodnja tih laži i manipulacija nije završena stvaranjem države Hrvatske i njezinim oslobađanjem od Jugoslavije. Naprotiv, s najviših instanci hrvatske politike mogu se i danas čuti iste laži i manipulacije, a stvaraju se i nove.

Opširnije:M. Bratanić: 10 povijesnih laži...

In memoriam: Prof. dr. Željko Poljak

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 10 Veljača 2024
Napisao/la Administrator
Z.POLJAK 2
              Prof. dr. Željko Poljak

I dok mu cijela naša domovina izražava zahvalnost za tolika njegova postignuća i uspjehe kojima je obogatio i hrvatsku medicinsku znanost i kulturu, posebice na području planinarstva i ljubavi prema prirodi, mi mu kao vjernici odajemo priznanje za svjedočenje svoje katoličke vjere; nju je izravno ili neizravno očitovao, bilo u pisanim tekstovima bilo pomažući crkvenim osobama ili ustanovama; no posebno je njegovo vjersko uvjerenje indirektno dolazilo do izražaja u njegovoj ljubaznosti, uslužnosti i susretljivosti, te u nesebičnim i humanim postupcima s ljudima s kojima je radio i dolazio u kontakt. Neka mu Bog bude milostiv i nagradi ga za sve dobro koje je u svome životu učinio.

Opširnije:In memoriam: Prof. dr. Željko Poljak