Umjetnost - ljubav u ritmu eksploatacije?

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Petak, 14 Siječanj 2022
Napisao/la Administrator
Veža2
                                     Mladen Veža, Tockanai.net

Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima... Umjetničkim radom smatram čin rada unutar javno ili privatno financiranog neprofitnog sektora umjetničke proizvodnje. Između ostalog, to uključuje sljedeće vrste rada: proizvodnju umjetničkog djela, osiguravanje i administriranje financijskih sredstava te autorskih prava, istraživački rad, umjetničke suradnje, javne izložbe i promociju, kao i mnoge druge zadatke koje se uglavnom ne uvažava ili su nevidljivi...

Opširnije:Umjetnost - ljubav u ritmu eksploatacije?

Psiholog: Perfekcionizam sputava ...

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Petak, 14 Siječanj 2022
Napisao/la Administrator
 JosipŠ
                        Josip Šarić, ak. slikar:  Kompozicija

"...Perfekcionizam sputava čovjeka u njegovoj kreativnosti, u izazovima, oduzima mu zaigranost i ljepotu življenja jer je svaka nova situacija potencijalni izvor neuspjeha. I zato je perfekcionistima otežano snalaženje u današnjem svijetu koji se vrlo brzo mijenja...Osobe koje teže savršenstvu ne mogu podnijeti sukobe u vezi jer ju smatraju kao neadekvatnom. U njihovim nerealnim očekivanjima njihovu pozornost zaslužuje jedino veza u kojoj postoji nepobitno slaganje. Sukobe smatraju kao nešto što je pogrješno i često se pitaju je li odabir te osobe uistinu bio dobar za njih, a takvu vezu doživljavaju neuspješnom..."  Izvrstan članak, koji bi mnogima mogao pomoći da nađu pravu mjeru u težnji prema izvrsnosti.

Opširnije:Psiholog: Perfekcionizam sputava...

Ante Damjanović: Moj Bijeli put

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 18 Prosinac 2021
Napisao/la Administrator
AnteD i med
                  U najboljem društvu (Centralna)

"...nakon te emisije (u kojoj su me pitali i za Džambasove Bučiće) pokrenula se rijeka dobrih želja i htjenja da se učini sve da Lašvanska dolina ne postane novi Vukovar. Nakon te emisije ali i silnih promocija koje smo imali po svim mogućim tribinama, institucijama, više nije bilo nikoga, kako je to rekao Premudri, „tko bi imao pravo reći da nije upoznat sa stanjem u Srednjoj Bosni, pa je samim time postao i odgovoran za sudbinu tamošnjih Hrvata“...Iz izuzetno zanimljivog intervjua kojega je Ante Damjanović, jedan od organizatora i sudionika Bijelog puta za Bosnu Srebrenu i Lašvansku dolinu, dao za portal Centralna uoči obljetnice tog veličanstvenog događaja.

Opširnije:Ante Damjanović: Moj Bijeli put

Spomen na prvog predsjednika Republike Hrvatske

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Petak, 10 Prosinac 2021
Napisao/la Administrator
 Tri velikana
Predsjednik Franjo Tuđman s  kardinalom Franjom Kuharićem i papom Ivanom Pavlom II. 

Na današnji dan, 10. prosinca 1999. godine, preminuo je prvi predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik pobjedničke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, doktor Franjo Tuđman. Dva dana tijelo pokojnog predsjednika bilo je izloženo u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku gdje su ga pohodili građani i građanke države koju je i sam stvarao. Počiva na zagrebačkom Mirogoju, a na grob su uklesane njegove riječi – Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!...

Opširnije:Spomen na prvog predsjednika Republike Hrvatske

Quo vadis Europa?

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021
Napisao/la Administrator
 the commissioners 2021
                                 Europska komisija 

...Zašto bi bruxellesko komesarko ukinulo Božić? Komunistički je totalitarizam ubijao narod, ovaj suvremeni ubija slobodu i različitost. Europska komesarica za jednakost Helena Dalli vratila me sa svojim smjernicama o uključivoj komunikaciji u doba komunizma, kada Božić u našem službenom javnom prostoru – nije postojao. Misleći umjesto nas, Partija ga je protjerala u ilegalu još u ranim danima svoje vladavine. Doduše, ne u ime uključivosti, već u ime ideološko-političke ispravnosti. Ili u širem kontekstu – u ime naroda...(O ukidanju Božića (?) - V. Starešina, D. Dijanović, J. Burić))

Opširnije:Quo vadis Europa?