Taština, sve je taština

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 12 Siječanj 2019
Napisao/la Administrator
Masa
                             Nitko od nje nije imun

Taština, sve je taština – riječi su biblijskog mudraca. Najčešće ni sami nismo svjesni koliko joj robujemo i koliko jada i nevolje zbog nje zadajemo i sebi i drugima. Često i onima najbližima i najmilijima. A što je taština (sujeta), što je oholost pogledajmo u briljantnom razmatranju fra Ivana Šarčevića, možda će nam pomoći da ih lakše prepoznamo kod samih sebe i da ih se pokušamo osloboditi.

Opširnije:Taština, sve je taština

Turbofolk glazba

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Nedjelja, 13 Siječanj 2019
Napisao/la Administrator
Milica 
  Turbofolk

Turbofolk - novokomponirana narodnjačka glazba pojavila se osamdesetih godina prošlog stoljeća u Srbiji i poput pošasti zahvatila i našu domovinu. „To cajkaško ludilo zahvatilo je i ovaj hrvatski očaj. Čujem ga vikendom, dopire iz bijesnih automobila kojima mladi jure zagrebačkim ulicama u potrazi za adrenalinskim ludilom. Ali čujem ga i iz raznih birtija, tzv. kafića ili šatro fensi klubova gdje se okupljaju i muški i ženski, mlađi i stariji, jednako dođoši, kao i domaći. Čudan je to, tužan, a nažalost i prijeteći fenomen...“ - piše poznati novinar Marko Jurič. O kakvoj je vrsti glazbe riječ i kako je bilo moguće da nađe tako plodno tlo kod nas čitajte u nastavku u tekstovima Maria Šoše.

Opširnije:Turbofolk glazba

Luka Modrić - najbolji na svijetu

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Nedjelja, 09 Prosinac 2018
Napisao/la Administrator
 Luka2
                           Luka s obitelji - ponos Hrvatske

"U godini smo Luke Modrića, 2018. potpuno je njegova. Luka je proglašen najboljim igračem Svjetskoga prvenstva u Rusiji, što je najviše priznanje koje nogometaš uopće može dobiti, a potom je proglašen najboljim igračem Europe i najboljim europskim veznim igračem. Modrić je očito očarao nogometni svijet. Čime? Pa sve je jasno. Modrić je specifičan nogometaš, on je as rijetke kategorije, on je najbolji jer je kadar svoje suigrače učiniti boljima!" Ovako je pisao naš ponajbolji sportski novinar Anton Samovojska u rujnu ove godine. Ali, kao da našem dragom genijalcu Luki sve to nije bilo dovoljno, pobrinuo se da 2018. godinu zaključi i s, kako neki kažu, najprestižnijom nagradom - Zlatnom loptom.

Opširnije:Luka Modrić - najbolji na svijetu

Zlatko Dalić - Za bolju Hrvatsku

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Utorak, 11 Prosinac 2018
Napisao/la Administrator
 
              Zlatko Dalić: Hrabrost, stručnost, poniznost

...Zlatko Dalić je, nakon mnogo, mnogo vremena, prva velika, važna i jaka pojava na hrvatskoj društvenoj sceni koja promiče poniznost kao izuzetnu vrlinu, koji to prenosi i širi. Nažalost, današnje vrijeme daje prednost onima koji su spremni druge poniziti kako bi sebe uzvisili. Malo je onih koji danas svoju djecu odgajaju da budu ponizna. Ta se vrlina, štoviše, doživljava kao nepoželjna. Tko ne zna veličati svoje sposobnosti, svoje znanje i svoje vještine, taj će brzo biti izguran, pa i zgažen, od glasnijeg i uvjerljivijeg. Premda taj glasniji nije ni bolji, ni pametniji, ni vještiji. Zato roditelji i ne žele da im djeca budu ponizna, pa da ih netko golemoga ega gazi i ponizi. U školi, na poslu, u društvu, gdjegod... (Alen Galović, 24 sata)

Opširnije:Zlatko Dalić - Za bolju Hrvatsku

M. Marušić: O građanskom odgoju i obrazovanju

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Četvrtak, 06 Prosinac 2018
Napisao/la Administrator

Odgoj

Ovime se obraćam svim Hrvatima i svim hrvatskim građanima. Pozivam vas da dadete svoj prilog nastavnom programu predmeta Građanski odgoj i obrazovanje za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj. Registrirajte se na poveznici https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=9480, pregledajte predloženi program i dajte prijedloge koji će se ugraditi u njegovu završnu inačicu. Imate još dva tjedna da to učinite! Nemojte pisati primjedbe, nego konkretne prijedloge. Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora odgovoriti zašto prihvaća ili ne prihvaća svaki prijedlog!  Radi se o tome (v. dolje, moj prilog) da je napravljen program predmeta koji je nema ničega hrvatskoga: ni ponosa, ni morala, tradicije, domoljublja, ničega! To je jedan ljevičarski aktivistički program iz kojega je namjerno izostavljeno sve hrvatsko. Time je on postao moćno oružje za odhrvaćivanje hrvatske djece za sve nove generacije.

Opširnije:M. Marušić: O građanskom odgoju i obrazovanju