Hrvatska prije i poslije izbora

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 18 Svibanj 2019
Napisao/la Administrator

Izbori EU

Izbori su uvijek onaj posebni trenutak kada i oni na vlasti strepe od nas malih, običnih ljudi. Makar malo. Iako su oni usavršili svoje metode ostanka za kormilom vlasti, nikada ne mogu biti posve sigurni hoćemo li zaokružiti baš njihovu listu i njihovo ime ili nećemo. Upravo stoga predizborno je vrijeme rijetka prilika da malo stavimo pod lupu njihovo djelovanje, da vidimo što su ispunili od predizbornih obećanja, koliko su vjerodostojni i što dalje od njih možemo očekivati...

Opširnije:Hrvatska prije i poslije izbora

Benedikt XVI: Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Utorak, 23 Travanj 2019
Napisao/la Administrator

Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja Benedikt XVI.

Papa emeritus Benedikt XVI. objavio je esej pod nazivom ‘Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja’ u kojem je iznio svoje poglede na uzroke i rješenja krize zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj Crkvi. Ovdje prenosimo cjeloviti hrvatski prijevod eseja koji je označen kao njegov “najznačajniji istup nakon odreknuća od papinstva”. 

Opširnije:Benedikt XVI: Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja

Europa bez budućnosti ?

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Subota, 27 Travanj 2019
Napisao/la Administrator

"...Među negativnim stranama ujedinjenja u različitosti izdvajaju se relativiziranje dobra i zla, pojava sve snažnije individualizacije i gubitka tolerancije nasuprot sve većeg zahtjeva za sigurnosti te izgubljenost u relativizmu i nihilizmu. Cijela bi se Europa trebala okrenuti prema njezinim izvornim kršćanskim vrjednotama kako bi se uspješno suočila s nadolazećim izazovima i krizama te posebno istaknuo važnost da građani prepoznaju nužnost aktivnoga odnosa prema EU, za što su najbliža prilika upravo izbori za narodne zastupnike u Europskom parlamentu..." (Iz izlaganja prof. dr. N. Šimca na tribini u Osijeku)

Opširnije:Europa bez budućnosti ?

Dr. Ante Barada: Bol nije kazna već mogući put do spoznaje...

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Petak, 12 Travanj 2019
Napisao/la Administrator
 
 Prim. dr. sc. Ante Barada, dr. med, specijalist neurolog

(...)  bol nije kazna već mogući put do spoznaje ljudske ograničenosti i Božjeg nauma sa svakim od nas. U iznimno teškim životnim okolnostima, kad je bolesnik suočen s bolesti koja ima neizvjesnu prognozu, zasigurno se čovjek duboko u sebi propituje o ograničenosti, krhkosti ovozemaljskog života i mogućem smrtnom ishodu. Mislim da je te trenutke kušnje lakše podnositi vjernicima, iako nikome tada nije lako. Oni koji istinski vjeruju da nakon smrti slijedi život vječni, tu kušnju i patnju mogu lakše podnijeti (...)  Misli su ovo dr. Ante Barade, jednog od naših najpoznatijih neurologa, ekspert za bol, koje je iznio u razgovoru za Glas Koncila prije sedam godina, a koje su jednako aktualne danas (kao i uvijek, kroz sva vremena), osobito ovo korizmeno, u iščekivanju Velikog tjedna i Uskrsa.

Opširnije:Dr. Ante Barada: Bol nije kazna već mogući put do spoznaje...

Dani kršćanske kulture

Kategorija: Iz medija
Objavljeno: Nedjelja, 07 Travanj 2019
Napisao/la Administrator

Dani

 U palači Milesi u Splitu u subotu 6. travnja svečano su otvoreni 15. "Dani kršćanske kulture".  Rravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj istaknuo je kako manifestacija "Dani kršćanske kulture" od samoga osnutka 2005. godine želi ponuditi prostor za prezentiranje tradicijskih, baštinskih djela i autora kršćanskoga nadahnuća. Samu manifestaciju otvorenom je proglasio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je u svojemu govoru istaknuo: "Ljepota je prisutna u svim kulturama. Potrebno je vrednovati ljepotu i bogatstvo proizišle iz baštine kršćanske kulture, jer čovjek živi od ljepote. Tu ljepotu otkriti, proširiti svoje horizonte potrebno je upravo nama danas i zato čestitam organizatorima ove manifestacije 'Dani kršćanske kulture'".

Opširnije:Dani kršćanske kulture