Predsjednički izbori – pred prvi krug

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Ponedjeljak, 16 Prosinac 2019
Napisao/la Administrator
          
Oduševljenje Škoro
             Ovo je Hrvatska - u Lisinskom

Za koga glasati? Komu pokloniti povjerenje? Ovako kaže lucidni D. Pešorda, a ja sam mu sklon povjerovati: "...Ako ste za ono što imamo posljednjih pet godina, glasovat ćete za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović; ako ste zato da nam se vrati ono što smo imali za vrijeme Zorana Milanovića, glasovat ćete, naravno, za Zorana Milanovića; ako ste za nemoguće promjene, glasovat ćete za onoga tko obećava nemoguće promjene, to jest za Mislava Kolakušića; ako ste pak za neizvjesne, ali ipak obećavajuće promjene – glasovat ćete za Miroslava Škoru. Izbor nije lagan kako se na prvi pogled čini: promjene ne znače uvijek promjene na bolje, a čak ni promjene na bolje, ne znače da nekim konkretnim ljudima neće biti gore. Bilo kako bilo, izbjegavajte ono što se vam nude kao novu normalnost, prodaju vam rog pod svijeću.  I ne dajte da vam itko ili išta ukrade Božić..."

Opširnije:Predsjednički izbori – pred prvi krug

Rainer Maria Rilke: Jesenji dan

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Utorak, 24 Rujan 2019
Napisao/la Administrator

Grožđe

 ...Tko sada nema kuće, taj je više sagradit neće. Tko je sada sam, ostat će sam, da sluša romon kiše, da bdije, čita, duga pisma piše, i luta po alejama, gdje dah jesenjeg vjetra suho lišće njiše...R.M.Rilke

Opširnije:Rainer Maria Rilke: Jesenji dan

Ceterum censeo: Sve za Hrvatsku...

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Ponedjeljak, 02 Rujan 2019
Napisao/la Administrator
Meštrović
        Ivan Mštrović: Povijest Hrvata
Jedan od najotvaranijih naslova na ovoj našoj Točki na I u protekloj godini bio je: Quo vadis Hrvatska? U nizu tekstova naših ponajboljih kolumnista i mislećih ljudi bilo je riječi o nekim najznačajnijim pojavama i zbivanjima u našoj Domovini, a i ovi koji ovdje slijede mogli bi se po svojim sadržajima staviti pod isti naslov. U međuvremenu se dosta toga u našem društvu događalo, iako se ništa bitno nije promijenilo. Barem ne nabolje. Korupcija, klijentelizam, nepotizam i dalje su često spominjane pojave po kojima smo među prvima u svijetu.

Opširnije:Ceterum censeo: Sve za Hrvatsku...

Ante Bukovac: Uspomene iz djetinjstva

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Subota, 03 Kolovoz 2019
Napisao/la Administrator
Prisoj1
       Buško jezero - pogled prema Kamešnici
 
Zanimljivo je to: kad razmišljamo o događajima iz svoga života, o svemu što nam je nekada bilo toliko važno, zbog čega smo strepili i strahovali, radovali se ili žalostili, o čemu smo maštali, nadali se, pravili velike planove, kad jednom sve to prođe u nepovrat, s neke vremenske distance sve nam postane nekako manje važno, obično, katkad banalno, pa i smiješno. Kao da se radilo o nekom drugom, a ne o nama, o nekom znancu, prijatelju,strancu. Sjećamo se detalja, svega što je bilo, ali kao da to više nema veze s nama. Uspjevamo oživjeti slike i događaje, ali kao kroz koprenu, i čudimo se što nas je to toliko radovalo i ljutilo, zbog čega smo se brinuli i strahovali.(Iz proslova autorovih zapisa; moglo bi biti zanimljivo za sve one koji baštine iskustvo odrastanja  u kršnom zavičaju, a možda i za ponekog od mladih koji su odrastali uz nostalgične priče roditelja o jednom zauvijek prohujalom  vremenu i ostavljenom prostoru  o kojemu bi željeli nešto više doznati).  

Iz zapisa: Bilo pa prošlo - uspomene 

Opširnije:Ante Bukovac: Uspomene iz djetinjstva

Esther Gitman: Stepinac je bio svetac

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Srijeda, 16 Siječanj 2019
Napisao/la Administrator
Gitman j
  dr. Esther Gitman

Američka povjesničarka židovskog podrijetla, doktorirala je na temu ‘Spašavanje Židova u bivšoj Jugoslaviji’ prilikom čega je pregledala nevjerojatnih pet tisuća dokumenata iz tog doba koji su ju naveli da se danas bori kako bi pobila sve optužbe koje su se strovalile na blaženog Alojzija Stepinca za kojeg tvrdi da je zaista imao osobine svetaca. Njena interpretacija nevjerojatnog broja dokumenata je jasna: On je bio svetac! Poslušajte intervju kojega je ona dala Laudato televiziuji pred dvije godine u kojemu je iznijela niz činjenica iz svojih istraživanja koje dokazuju takve tvrdnje i pobijaju optužbe protiv hrvatskog blaženika.

Opširnije: Esther Gitman: Stepinac je bio svetac