Domovina - Dan državnosti

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Subota, 30 Svibanj 2020
Napisao/la Administrator
Hrvatska zastava


Svim državljanima Republike Hrvatske

   Sretan Dan državnosti!

 

Opširnije:Domovina - Dan državnosti

Samo danas ću se truditi...

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Četvrtak, 28 Svibanj 2020
Napisao/la Administrator
Zdenac ŽivPNG
                Zdenac života, I. Meštrović (foto: A. Lj.)

Samo za danas ću se truditi doživjeti dan, ne želeći odjedanput riješiti problem mojega života. Samo za danas ću voditi najveću brigu (posvetiti najviše pažnje) o svom nastupu. Nikoga neću kritizirati, štoviše, neću za tim težiti da druge ispravljam ili pak poboljšavam. Jedino sebe. Samo za danas ću biti sretan u svijesti kako sam stvoren za sreću. Ne samo za onaj, nego i za ovaj svijet...Ovo su neka od deset načela koja nam je ostavio sveti otac papa Ivan XXIII. da nam olakšaju snalaženje u ovom našem vremenu i zahuktalom svijetu, koja bi nam svima mogla dobro doći.

Opširnije:Samo danas ću se truditi...

Korizma - vrijeme promišljanja, odricanja...

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Petak, 28 Veljača 2020
Napisao/la Administrator

 Korizma pustinja

...Korizma je za sve kršćane posebno vrijeme, vrijeme kada se svatko od nas priprema da dostojno, spokojno i čistoga srca dočeka najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Vrijeme je to posta i obraćenja, vrijeme kada prolazimo pustinjom i tražimo sebe, tražimo bližnje, tražimo spas. Simbolično započinje obredom pepeljenja na Čistu srijedu, kada se posti i ne mrsi. U današnje vrijeme korizmu se ponekad pogrješno interpretira, što je posebno vidljivo u medijima. Razni članci i prilozi o tome čega se trebamo odreći vode nas na pogrješan put. Mladi ponekad i ne znaju što zapravo simbolizira post i nemrs, koja je svrha odricanja i tih 40 dana pripreme....

Opširnije:Korizma - vrijeme promišljanja, odricanja...

Tomislav Ivančić: 33 meditacije

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Utorak, 04 Veljača 2020
Napisao/la Administrator
 T.Ivancic
Tomislav Ivančić, hrvatski katolički svećenik, teolog i filozof, kanonik, sveučilišni profesor, utemeljitelj hagioterapije (Davor, 30. studenog 1938. - Zagreb, 17. veljače 2017.)
 

"...Sjedni, podigni pogled prema križu ili prema nebu. Neka ti srce i usta izgovaraju: TI SI SLOBODA I SIGURNOST. Izgovaraj to sve dok ne osjetiš da ti se mir i blagost prelijeva utrobom. Gledaj Isusa. Ustraj u tom sabranom gledanju barem pet minuta. Zatim se prepusti kao da padaš u prazno, s uvjerenjem: Isus će te dočekati svojim rukama. Ti ne možeš propasti, ne možeš se izgubiti...Gledaj križ i neka u tebi odjekuju Isusove riječi: Dođite k meni svi opterećeni. Daj Isusu svoje strahove. Jedan po jedan strah daj Isusu. Ispruži ruke prema njemu u gesti davanja i primanja slobode pune odvažnosti i hrabrosti. Zatim zahvaljuj Isusu za svaki strah. I obujmit će te mir i radost..."Iz jedne od 33 meditacije patera Tomislava Ivančića 

Opširnije:Tomislav Ivančić: 33 meditacije

U potrazi za smislom

Kategorija: U potrazi
Objavljeno: Ponedjeljak, 17 Veljača 2020
Napisao/la Administrator
V. Frankl 3
                  Prof. dr. sc. Viktor Frankl

Biti čovjek znači već biti iznad sebe sama. Bit ljudske egzistencije leži u transcedenciji sama sebe, rekao bih. Biti čovjek znači uvijek biti usmjeren i okrenut prema nečemu ili nekomu, predano se posvetiti svojem djelu, čovjeku koga se voli ili Bogu komu se služi. Takva samotranscedencija razbija okvire svih slika o čovjeku koje u smislu monadologizma pokazuju čovjeka kao biće ne nadilazi samo sebe u potrazi za smislom i vrednotama i kao takvo je orjentirano prema svijetu, nego se interesira isključivo za sebe kako bi se održalo odnosno ponovno uspostavilo homeostazu. 

Opširnije:U potrazi za smislom