Dr. Ante Ljubičić: Iz torbe liječnika - savjeti koji život znače

Kategorija: Zdravlje Objavljeno: Četvrtak, 09 Studeni 2017 Napisao/la Administrator

Torba sl Small

Poveznica: Iz torbe liječnika

Svim posjetiteljima i čitateljima ove stranice uz iskrene čestitke i najljepše želje za Sretan i radostan Božić i svako dobro u Novoj 2018. godini poklanjamo elektronsku formu ove knjige (tiskano izdanje rasprodano) u uvjerenju da može biti korisna. Osobito onima koji se liječe od nekih danas najučestalijih kroničnih nezaraznih bolesti o kojima se nešto više može vidjeti u nastavku. Onima koji žele nabaviti novo prošireno izdanje knjige pod nazivom Liječnik vam savjetuje, istu mogu potražiti u knjižarama ili preko web stranice Medicinske naklade:  https://www.medicinskanaklada.hr/lije%C4%8Dnik-vam-savjetuje

O knjizi  

Knjiga donosi sve potrebne informacije i upute o liječenju, kontroli i preventivi šećerne bolesti, pretilosti, povišenih masnoća, hipertenzije, gihta i niza drugih stanja zbog kojih najčešće tražite liječničku pomoć.   

Namijenjena je svima - i onima koji već imaju svoju dijagnozu kako bi im bila od koristi u svakodnevnom životu, kao i onima koji žele doznati više o mogućnostima prevencije bolesti i komplikacija povezanih s njima, odnosno zaštite svoga zdravlja.   

Knjga dolazi iz prakse i pisana je upravo za vas - jasno, razumljivo, pregledno, a prve kritike koje dolaze iz redova struke, kao i čitatelja nemedicinara su više nego dobre.

Jedan osvrt:

...Knjiga se tako lako čita, potpuno je autentična i vidi se da je pisao netko tko voli i poštuje ono što radi i one s kojima radi...  Prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, KBC Rebro, Zagreb

Zašto i čemu još jedna knjiga?

Unatoč brojnim informacijama koje nam se neprestalno nude u različitim medijima, u trenutku kad nam se u životu pojave konkretne tegobe, sve su one najčešće neupotrebljivei više zbunjuju nego što pomažu. A ni liječnik baš nije uvijek lako dostupan. Vjerujemo da je ova knjiga rješenje za bar neke od tih situacija.

Zabrinjavajući pokazatelji o pobolijevanju i smrtnosti od danas najčešćih kroničnih bolesti najvećim se dijelom povezuju s nedovoljnom zdravstvenom prosvijećenošću i posljedičnim izostankom brige o vlastitom zdravlju. Onima koji bi po tom pitanju željeli nešto promijeniti, knjiga može biti dobar izvor potrebnih informacija. Radi ilustracije ovih teza evo nekoliko ulomaka iz knjige:

(..) Sve veća učestalost hipertenzije, dijabetesa, debljine i drugih, ranije spomenutih čimbenika rizika, pozicioniraju kardiovaskularne bolesti na sam vrh ljestvice mortaliteta. A svrha je sistematskog pregleda otkriti što ranije ove poremećaje, ukloniti ih ako je moguće ili ih kontrolirati ‒ promijeniti životne navike, liječiti dijabetes, kontrolirati tlak itd. Slično je i s malignim bolestima (rak prostate, dojke, maternice, debelog crijeva, želuca, bronha itd.), zbog toga što se razvijaju polagano i što su dugo bez simptoma, jedino preventivni pregledi daju neku šansu za pravovremenu dijagnozu, a time i uspješno liječenje(...)

(...) Od 11 umrlih na tisuću stanovnika, što je stopa smrtnosti u Hrvatskoj, više od 50% umire od cirkulacijskih bolesti nakon kojih, kako se vidi iz tablica, slijede tumori, potom ozljede te bolesti dišnoga i probavnog sustava (2). Sve te kronične bolesti, kako pokazuju istraživanja, u najvećoj su mjeri povezane s čimbenicima rizika: pušenje, hipertenzija, povišeni kolesterol,alkohol, debljina, tjelesna neaktivnost, nezdrava prehrana (...)

(...) polovica oboljelih ne zna za svoju bolest, polovica onih koji znaju ne liječi se nikako, a polovica od onih koji se liječe, ne liječi se dobro. Te činjenice objašnjavaju zašto osobe s dijabetesom imaju dva puta češće bolesti srca i krvnih žila od ostalih, tri puta češće amputacije udova, četiri puta češći moždani udar, pet puta češće zatajivanje bubrega i dva do tri puta veću smrtnost, te zašto je dijabetes glavni uzrok sljepoće (...)

(...) Ako bismo tražili razloge zašto se mnogi ne pridržavaju tih uputa, našli bismo da je ponajprije u pitanju neznanje i nerazumijevanje svoga stanja ili ignoriranje posljedica takvog stajališta, zatim neodgovornost (prema sebi, prema obitelji, društvu), ravnodušnost, inertnost, pa pomanjkanje motivacije, katkada pomalo filozofija hedonizma – "uživaj danas, sutra kako bude", sve možda ponajviše stoga jer ih dugo ništa ne boli i dobro se osjećaju (kad počne boljeti već je kasno). Nerijetko su, nažalost, glavni razlog skučene materijalne mogućnosti nemaloga broja ljudi (...)

(...) danas je nedvojbeno da su pravovremena dijagnoza i uklanjanje navedenih faktora rizika koji ubrzavaju put prema bolesti preduvjeti prevencije i uspješnog liječenja. Tako je jednostavno, a tako nedostižno!? Kako se približiti tim ciljevima? U prvom redu, čini se, to bi bilo sustavno zdravstveno prosvjećivanje od vrtićke dobi pa tijekom cijelog života i provođenje dobro osmišljenih preventivnih i kurativnih mjera uz pomoć programa na nacionalnoj razini i na individualnom planu (...)

(...) jedino ranim otkrivanjem i ispravnim liječenjem te kontrolom spomenutih čimbenika rizika može se pokušati spriječiti ili bar usporiti razvoj kroničnih komplikacija. Među glavnim preprekama ovom cilju jest propušteno vrijeme do dijagnoze (jer "bolest dugo ne boli"), kao i nedostatak motivacije za liječenje u ranom razdoblju, dok još nema komplikacija. Zanimljivo, ali takvi smo mi ljudi, motivacija se obično na kraju ipak odnekud pojavi, ali nažalost tek s pojavom komplikacija, kad je prekasno i kada su mogućnosti liječenja bitno ograničene (...)

Hitovi: 2418