Samo izađimo i glasujmo! Prema savjesti!

Kategorija: U potrazi Objavljeno: Utorak, 28 Travanj 2020 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

koro Lis Copy
                                 I ovo je Hrvatska

...U ovom trenutku možda je najvažnije naglasiti da bi najgora stvar bila ignorirati izbore i ne izaći na njih. Upravo je to ono što najviše odgovara onima koji pošto poto žele sačuvati postojeće stanje, svoje pozicije i privilegije. A baš nam se to redovito događa kod svih izbora. Zbog najrazličitijih razloga – malodušnosti, razočarenja, rezignacije, inertnosti, vlastitog komoditeta pa i lijenosti, a najčešće zbog nevjerice da se time bilo što može promijeniti, gotovo polovica od svih birača ne izlazi na izbore. I onda se žalimo da nam je vlast ovakva i onakva...Važno je izaći i glasovati. Prema svojoj savjesti i uvjerenju. Uz postojeći izborni sustav i u ovim našim okolnostima, to je jedini način da se pokuša koliko- toliko neutralizirati moguće izborne manipulacije. Pa to je samo jedan put u četiri godine. A valjda toliko dugujemo sebi. I Domovini. Ako još uvijek imate kakvih dilema u vezi s svime ovime, pokušajte naći odgovore u tekstovima koji slijede. Ur.

Izbori su pred vratima i vjerojatno smo već načistu koju ćemo od 192 liste zaokružiti i kojemu od preko 2000 imena na listama dati svoj preferencijski glas. Svi mi imamo svoje razloge za takav izbor i zasigurno bi sada bilo iluzorno pokušavati na to utjecati. Ipak, dobro bi bilo podsjetiti se kako je to bilo svih ovih godina kako koristimo plodove demokracije: što su nam obećavali a što činili, koliko su bili vjerodostojni, što nas je ljutilo, frustriralo, radovalo.

Sjetimo se da su za sadašnje stanje u kakvom se nalazi naše društvo, za sve dobro i loše, učinjeno ili neučinjeno (a ima toga dosta), manje – više podjednako odgovorne dvije vodeće stranke, odnosno koalicije. Ove dvije vodeće opcije sve do sada su uspjevale zadržati svoje pozicije zahvaljujući ponajviše lukavo osmišljenom izbornom zakonu i činjenici da gotovo polovica birača nikada ne izlazi na izbore. Na temelju tih činjenica i gotovo potpune kontrole medija, kao i naslijeđenog iskustva iz bivšeg totalitarnog sustava, one su uspostavile jedan prilično maligan koruptivno – klijentelistički sustav upravljanja koji je samo po nazivu demokratski, a u biti je negacija demokracije.

Za razliku od svih ranijih izbora u kojima je dominirao spomenuti duopol, ovoga se puta na sceni pojavljuje i treća, po svim pokazateljima respektabilna opcija - Domovinski pokret, koja obećava sustavne dubinske promjen, pa bi birači, kako se čini, ovoga puta mogli birati ono što doista žele i hoće, a ne „manje zlo“ kao više puta do sada. Vrijeme će pokazati hoće li biti vjerodostojni.

U ovom trenutku možda je najvažnije naglasiti da bi najgora stvar bila ignorirati izbore i ne izaći na njih. Upravo je to ono što najviše odgovara onima koji pošto poto žele sačuvati svoje pozicije i privilegije. A baš nam se to redovito događa kod svih izbora. Zbog najrazličitijih razloga – malodušnosti, razočarenja, rezignacije, inertnosti, vlastitog komoditeta pa i lijenosti, a najčešće zbog nevjerice da se time bilo što može promijeniti, gotovo polovica od svih birača ne izlazi na izbore. I onda se žalimo da nam je vlast ovakva i onakva.

Ignoriranje izbora, ne samo da bi bila naša najgora odluka; bio bi to, blago rečeno, grijeh - grijeh propusta. I više od toga: bilo bi to ravno izdaji. Ne samo vlastitih interesa i interesa svoje djece nego i izdaji ideala za koje se ginulo kroz duga stoljeća, izdaji Domovine. Stoga neka ovo bude apel svima nama: zabilježimo sebi datum 5. srpnja 2020. i rezervirajmo jedan sat našeg vremena za šetnju do svog biračkog mjesta. I glasujmo prema svojoj savjesti i uvjerenju. Uz postojeći izborni sustav i u ovim našim okolnostima, to je jedini način da se pokuša neutralizirati moguće izborne manipulacije. Pa to je jedan put u četiri godine. A valjda toliko dugujemo sebi. I Domovini.

Ur.

Povezani članci:  Lijevo i desno u Hrvatskoj

https://tockanai.net/Lijevo i desno u Hrvatskoj

Hitovi: 11037