Mons. Dražen Kutleša - zagrebački nadbiskup

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Četvrtak, 16 Veljača 2023 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

KutlešaBiskup
Dražen Kutleša – novi zagrebački nadbiskup

"...U ovome trenutku obećavam svoju blizinu i molitvu svim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije, naopose svim obiteljima, mladima, djeci, bolesnima i nemoćnima, socijalno ugroženima i marginaliziranima. Vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije i cijele Domovine, na početku preuzimanja ove časne službe molim da se pridružite mojoj molitvi da mi Gospodin udijeli snagu, mudrost i „pronicavo srce da može … razlikovati dobro od zla“ (1 Kr 3, 9), da vođen Duhom Svetim, što bolje mogu vršiti službu koju mi je povjerio..." Iz obraćanja mons. Kutleše prigodom njegova imenovanja na mjesto zagrebačkog nadbiskupa koadjutora.

Za bolje poznavatelje zbivanja unutar crkvenih krugova vijest o imenovanju mons. Dražena Kutleše na mjesto zagrebačkog nadbiskupa koadjutora i nije bila osobito iznenađenje. O tome se već dulje vrijeme šaputalo u crkvenim kuloarima, osobito nakon što ga je papa Franjo kao porečko –pulskog biskupa tijekom pohoda hrvatskih biskupa Rimu „ad limina apostolorum“ primio u izdvojeni posjet.
Sama činjenica da na tu poziciju s koje su djelovali i u hrvatskom narodu i njegovoj povijesti duboki trag ostavili njegovi prethodnici Bauer, Šeper, Stepinac, Kuharić, te kao zadnji u nizu Bozanić, ne može značiti ništa drugo nego kao znak Božje volje i providnosti. S obzirom na sve turbulencije novog vremena i sve Scile i Haribde među kojima plovi ova naša Ratzingerova „lađa koja pušta na sve strane“ ne će mu biti lako zadržati razinu koju su oni ostavili kao normu, a što mu mi od srca želimo.
Kako su sve naslovnice medija, i svjetovnih i crkvenih, nakon objave o imenovanju mons. Kutleše prepune tekstova o njemu, mi ćemo se ovdje ograničiti samo na poneke najvažnije uz kratki prilog o njegovu rodnom mjestu s nekoliko fotkica i videom.

Dr. Ante Ljubičić

Hitovi: 2356