Aleja skulptura

Kategorija: Uncategorised Objavljeno: Ponedjeljak, 26 Listopad 2020 Napisao/la Administrator
SNkapi
Ratko Petrić: “Kapi” (Foto: Ante Lj.)

Ima jedna galerija u Zagrebu koju redovito i rado posjećujem. Katkad i svakodnevno. Neki će reći da je možda jedna od najljepših i najzanimljivijih u Gradu. Kako po svom sadržaju, tako i po konceptu. A možda i najviše po samom ambijentu. Riječ je o Aleji skulptura na savskom nasipu s djelima priznatih hrvatskih kipara. Upravo ovaj projekt predstavlja najveću zagrebačku galeriju na otvorenom kakve imaju i mnogi drugi gradovi u svijetu. Prekrasan pogled na Šenoin grad pod Sljemenom s jedne i rijeka Sava s druge strane - dušu dalo za predah u ovo čudno i pomalo psihotično vrijeme korone. Prostor u kome bez straha možemo mirno disati i isprobavati brzinu svojih koraka. Poziv je otvoren u svako doba. Za sve!. Rijeka Sava je tu...la...la....la....(A.Bukovac.)

 Aleja skulptura na savskom nasipu u Zagrebu

 SNmeđaš
 Zlatko Bourek: “Međaš protiv uroka i poplave”
 
SNNoge
Zvonimir Lončarić: “Putokaz” 
 

SNTrkač
Marija Ujević: “Trkač”
 

SNTrag 
Dora Kovačević: “Tok”
 

 SNDvoje
  Šime Vulas: “Dvoje”
 

SNkapi
Ratko Petrić: “Kapi”  
 

SNmačka
Branko Ružić: “Mačka”
 

SNvrijeme
 Mladen Mikulin: “Čovjek s kolutom”
 

SNžabe
 Stjepan Gračan: “Žabnjak”
 

SNkolo
Milena Lah: “Kotač vremena”

...Aleja skulptura na savskom nasipu pokrenuta je na inicijativu pokojnog akad. kipara Ratka Petrića u okviru sekcije “Prijedlog” Zagrebačkog salona 1985. godine, a prva predstavljanja započeta su 1990. godine. Aleja na savskom nasipu vrijedan je javni kulturni spomenik i non-stop otvorena galerija namijenjena građanima, umjetnicima, stručnjacima u kulturi te inozemnim gostima Grada Zagreba.

Prva faza Aleje skulptura na savskom nasipu prema zamisli Ratka Petrića (ako se izuzme Miroslav Šutej od čijeg se rada odustalo još za Šutejeva života zbog sigurnosti šetača) završena je desetom skulpturom u nizu, djelom Dore Kovačević "Tok" u 2012. Prva faza obuhvaća radove desetorice uglednih hrvatskih kipara i kiparica, koji su navedeni prema godinama postavljanja na savski nasip - Ratko Petrić "Kapi", Marija Ujević Galetović "Trkač", Miro Vuco "Kamen temeljac", Stjepan Gračan "Žabnjak", Milena Lah "Kotač vremena", Branko Ružić "Mačka", Mladen Mikulin "Čovjek s kolutom", Zvonimir Lončarić "Putokaz", Šime Vulas "Dvoje", Dora Kovačević "Tok".

Druga faza započeta je radom Ivana Kožarića "Ruka", jedanaestom skulpturom u nizu Aleje skulptura na savskom nasipu, također 2012. Nakon četiri godine, na inicijativu voditelja projekta Alena Novoseleca, uspješno se nastavlja predstavljanje skulptura prema inicijalnoj Petrićevoj zamisli, otkrivanjem rada akademika Zlatka Boureka.

Nastavak realizacije Aleje skulptura na savskom nasipu potiče odbor u sastavu: dr.sc. Josip Zanki, akad. slikar grafičar i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, akad. kipar Peruško Bogdanić, akad. slikarica Jadranka Fatur i mr.sc. Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti, dok je vođenje projekta u ime HDLU-a preuzeo Alen Novoselec, prof.lik.kult. i akad. kipar i konz.-rest. za kamenu i arhitektonsku plastiku.

Više vidjeti na: http://www.hdlu.hr/2016/06/nastavak-aleje-skulptura-na-savskom-nasipu/

https://www.zagreb.info/zagrebackim/

Hitovi: 15377