Pero Mioč: Livanjski rondo

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Subota, 01 Veljača 2020
Napisao/la Administrator
 Pero Mioč 200 147 s c1 l t 0 0
                        Pero Mioč
 
„Utaman nas majke doje – nas je uvik manje; u manjku je naša stalnost, manjak nam je stalno stanje... Stâlni su nam stalni puti, kuferi nam uvik vrući; od kuće se stalno iđe, a ritko se vraća kući...“ Stihovi su ovo iz pjesme Livanjski rondo Pere Mioča, koji najbolje oslikavaju tešku i tužnu sudbu našeg naroda koji se nađe na razmeđi svijetova i sukobljenih civilizacija, sudbinu koja ih prati odvajkada pa sve do današnjih dana. Uz ovu i još tri jednako lijepe njegove pjesme ovdje donosimo i jedan zanimljivi osvrt na neke od velikih bitaka iz vremena osmanlijskih prodora s tragičnim posljedicama i za naš etnos (stradanja, migracije, odnarođivanje...), što on potkrjepljuje distribucijom velikog broja hrvatskih (katoličkih) prezimena (preko pedeset) kod muslimana, pa čak i kod pravoslavaca.

I ovo i ono, i druge stvari

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Utorak, 03 Prosinac 2019
Napisao/la Administrator
 Sturba Brdar o
                        Rijeka Sturba, foto S. Brdar
 
Ovdje možete naći zanimljive priloge iz fb i drugih ogranaka velike mreže s najrazličitijim porukama  i zanimljivim fotkama, sve uzeto posve nasumce, neselektivno. Ponešto će vam se možda svidjeti, nešto zasigurno i neće, s nekima ćete se složiti s drugima baš i ne, ali ništa za to, tako je to uvijek u životu. Iz košarice materijala koji nije našao mjesta pod drugim naslovima jednostavno pogledajte ono što vam se svidi ili što vam se učini zanimljivim. I poslušajmo domoljuba koji nam poručuje: "Vrijeme je svima kojima je Hrvatska na srcu, političarima, povjesničarima, novinarima, svećenicima, akademicima i domoljubima svih staleža, zastati i zapitati se – Hoćemo li stvarno dozvoliti da lijenost, nemar, sebičnost, sluganstvo, laž, kukavičluk, nezahvalnost i nesloga ostanu vladati našim redovima, jer narod koji ne cijeni svoje mrtve, teško će u budućnosti, kada se Hrvatska ponovo nađe u smrtnoj opasnosti, pronaći sinove spremne braniti krvavo stečenu nezavisnost"(D. Dedić). A za početak neka nas malo zazvedri naš pjesnik Zvonimir Balog pjesmicom Hajde da se dogovorimo. Zar nam to danas u ovoj Lijepoj Našoj nije najpotrebnije? 

Opširnije:I ovo i ono, i druge stvari

Zagreb piano duo festival 2019

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Utorak, 22 Listopad 2019
Napisao/la Administrator
Pianoduo
Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin; Danijel Detoni i Ivan Batoš; Ruben Dalibaltayan i Julia Gubaidulina
 
Ljubitelji lijepe glazbe, one klasične, imali su ovih dana priliku na već četvrtom piano duo festivalu poslušati nekoliko od vodećih imena hrvatske pijanističke scene i uživati u izabranim programima s najljepšim djelima iz fundusa svjetske i domaće glazbene literature. Osobito je, vjerujemo, bilo zanimljivo ljubiteljima četveroručnog pijanizma kao jednog od najzahtjevnijih oblika komornog muziciranja. Publika, dobrim dijelom mlada, ali i ona najzahtjevnija, znalačka, nije krila svoje oduševljenje, i gotovo sve izvedbe bile su popraćene burnim aplauzima i uzvicima pohvale.

Darko Vidović: S fotoaparatom po svijetu

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Utorak, 08 Listopad 2019
Napisao/la Administrator
selomalo2 1024x575

Ako već ranije niste posjetili ovu stranicu velikog majstora fotografije Darka Vidovića, http://www.vidovic.info/ onda to svakako učinite što prije. Siguran sam da će vas oduševiti svojom fantastičnom foto galerijom kao što je i mene oduševila. Otkrit će te da je riječ o umjetniku koji će vas majstorski napravljenim fotografijama provesti kroz prekrasne predjele Lijepe Naše i najatraktivnije europske metropole, sve do Bliskog istoka, kroz koje je proputovao ne odvajajući se od svoga omiljenog fotoaparata. Dovoljno je samo povezati se s njegovom stranicom: http://www.vidovic.info/

Opširnije:Darko Vidović: S fotoaparatom po svijetu

Fatimska ukazanja

Kategorija: Uncategorised
Objavljeno: Srijeda, 15 Svibanj 2019
Napisao/la Administrator

Vidioci F
Vidioci: Lucija (10), Francisco (9) i Jacinta (8)

„Gospa nam je pokazala veliko ognjeno more, koje kao da je bilo ispod zemlje. U taj oganj bijahu bačeni demoni i duše u ljudskom obličju, što bijahu nalik prozirnoj žeravici crne ili brončane boje. Plutali su u toj velikoj vatri, a plamenovi što su izvirali iz njih zajedno s velikim oblacima dima svako malo su ih bacali u zrak da bi potom opet, bez težine i ravnoteže, padali natrag kao iskre velikog ognja, uslijed krikova i jauka boli i očaja tako da smo se prestravili i počeli drhtati od straha. Demone se moglo razaznati po njihovu užasnom i odbojnom obličju zastrašujućih nepoznatih životinja, a bijahu crni i prozirni..." - Vizija pakla

Opširnije:Fatimska ukazanja