JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Hrvati koji su mijenjali svijet

Napisao/la Administrator

  Foto: Zračni brod Davida Schvarza poletio je 3. studenoga 1897 na uzletištu u Tempelhofu kraj Berlina

Mali smo narod, ni četvrtina neke od velikih svjetskih metropola, ali ono što smo dali svijetu nikako nije malo ni beznačajno.  I sada kad smo opet tamo gdje smo uvijek pripadali, još od Branimirova vremena, budimo dostojni svojih slavnih predaka. Zaboravimo svoje svađe i podjele i učinimo to mudro, misleći kako sačuvati sve ono što je vrijedno u našoj baštini, svoje vrijednosti kojih se ne smijemo odreći. Učinimo to ponosno, nikako ne puzeći pred moćnicima, kako je to govorio naš pokojni kardinal Franjo Kuharić. Jer, koliko god Europa treba nama, možda još više mi trebamo njoj.

 Bilo je to ostvarenja naših snova kada smo nakon dugotrajnih i mučnih pregovora 1. srpnja 2013. godine primljeni u punopravno članstvo Europske unije. Republika Hrvatska našla se ponovo u društvu naroda kojemu pripada još od Branimirova vremena. Ponadali smo se da će nam konačno biti malo lakše, međutim ubrzo se pokazalo da su naše nade bile neopravdane. Nevoljama nikad kraja. Kao da nam je suđeno da nas pritišću sa svih strana, izvana i iznutra, kao da se sve okrenulo protiv nas.

Preko nas se lome interesi velikih sila za koje, izgleda, ne vrijede zakoni etike ni pravičnosti. Barem kad smo mi mali u pitanju. Sude nam kako njima odgovoara; istina i činjenice njih ne zanimaju. Za njih smo samo „podmukla kopilad“ i s nama mogu što hoće i kako hoće. I mi sami kao da gubimo vjeru u sebe, postali smo podijeljeno društvo; kao da je nestalo onog pobjedničkog duha i jedinstva s kojim smo, unatoč nesklonosti tih istih moćnika, pobijedili agresora i oslobodili svoju domovinu.

Međutim, iako se sada katkad sve čini crnim i izgubljenim, nema mjesta pesimizmu i predaji. U našoj povjesti je bilo i težih prilika pa smo opstali i sačuvali svoj identitet. Uz Božju providnost i Krunicu opet će se u našem narodnom biću naći dovoljno mudrosti da nas povede u bolju budućnost. Da naša mladost ne mora tražiti koricu kruha i sreću po bijelom svijetu. A onima koji olako i bez argumenata izriču nepravedne presude i bacaju stigmu zločina na cijeli jedan narod uz rasističko – šovinističku atribuciju „podmukla kopilad“, i njima i nama samima na znanje što su Hrvati dali svijetu.

Ovaj tekst na linku proslijeđen od prijatelja podsjeća nas na naše znamenite pretke i njihov doprinos sveopćem napretku Europe i svijeta:

 
Što su Hrvati dali svijetu?

Hrvati koji su mijenjali svijet.pdf 

 

RuzickaNob