Božja znanost

Kategorija: Od prijatelja Objavljeno: Subota, 31 Ožujak 2018 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

 Boz

 ...Naslov ove knjige nije ni doskočica ni prazna metafora. Njezin naslov izražava samu srž i zajednički nazivnik kratkih priča ili pripovijesti, da ne kažem javnih ispovijedi, njezinih pisaca, profesionalnih znanstvenika, o osobnoj vjeri i pouzdanju u Boga, uz istovremenu posvećenost i vjeru u smisao i poslanje znanosti.

Za „rođene” ili najbolje znanstvenike znanstveno je istraživanje uzbudljivo, neizvjesno, da ne kažem pustolovno, teorijski i metodološki jasno vođeno, traganje pojedinaca i istraživačkih timova za nepreglednim, nedokučivim i neotkrivenim tajnama koje još skrivaju priroda, čovjek, život, svemir, društvo, ljudski um, duh i duša...Ovo je ulomak uvoda knjige koju je priredio Slaven Letica. Knjigu je jedan od autora Davor Pavuna poslao mome prijatelju, on meni, a ja odmah svima vama. Vjerujem da će biti zanimljivo i poučno pročitati javna svjedočanstva osobne vjere poznatih znanstvenika.

Poveznica:

Božja znanost - javna svjedočanstva znanstvenika o osobnoj vjeri

 

FRANCIS S. COLLINS, JEDAN OD NAJVAŽNIJIH SVJETSKIH GENETIČARA

Ja sam znanstvenik i vjernik i ne vidim nikakav sukob između tih dvaju svjetonazora. Kao direktor projekta ljudskog genoma vodio sam konzorcij znanstvenika kroz čitanje 3,1 bilijuna slova ljudskog genoma, tj. priručnika o našoj DNK. Kao vjernik, vidim DNK, informacijsku molekulu svih živih bića, kao Božji jezik, a eleganciju i složenost naših organizama i ostale prirode kao odraz Božjeg plana.

 

JERKO ROŠIN, ARHITEKT, SKLADATELJ I PISAC

Kako su i arhitekti ljudi, i među nama ima vjernika i nevjernika, ali ne znam nijednoga kolegu kojemu je vjera u Boga poremetila vjeru u znanja koja nam je znanost omogućila. Kako je vjerovati samo u znanost, ne znam. Siguran sam da bih kao takav bio siromašniji.

 

MARIJA SELAK, FILOZOFKINJA

Vjera daje prostor za iskorak jer nas podsjeća da nikad ne možemo znati sve, zbog čega uvijek možemo napredovati u svome znanju. Istodobno, ideja božanskog bića koje, za razliku od nas, ima apsolutno znanje, pruža nam nadu da je to znanje moguće jer je svijet vođen razumom, što znači da posjeduje neki red i logiku stvari.

Hitovi: 2767