Dokument - Temeljna polazište i preporuke vijeća za suočavanjem...

Kategorija: Od prijatelja Objavljeno: Četvrtak, 01 Ožujak 2018 Napisao/la Administrator

Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režimaje na sjednici održanoj 28. veljače 2018. godine razmotrilo konačni tekst dvodijelnog dokumenta nazvanog "Temeljna polazište i preporuke / O posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta" (dalje: Dokument), koji je rezultat jednogodišnjeg rada Vijeća utemelje nog na konstruktivnom i otvorenom dijalogu njegovih članova.

VIJEĆE ZA SUOČAVANJE S POSLJEDICAMA VLADAVINE NEDEMOKRATSKIH REŽIMA
__________________________________________________________________________

DOKUMENT DIJALOGA:

TEMELJNA POLAZIŠTA I PREPORUKE

O POSEBNOM NORMATIVNOM UREĐENJU SIMBOLA, ZNAKOVLJA I
DRUGIH OBILJEŽJA TOTALITARNIH REŽIMA I POKRETA

Zagreb, 28. veljače 2018.

 

Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima donijelo je na sjednici održanoj 28. veljače 2018.
godine sljedeći

ZAKLJUČAK

  1. Vlada Republike Hrvatske donijela je na sjednici održanoj 2. ožujka 2017. godine Odluku o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, klasa: 022-03/17-04/74, urbroj: 50301-24/04-17-2. Tom je odlukom utvrdila da su zadaće Vijeća izrada sveobuhvatnih preporuka usmjerenih na suočavanje s prošlošću te preporuka pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima (točka II. Odluke). Vijeće je obvezano da zatražene dokumente dostavi Vladi Republike Hrvatske do 1. ožujka 2018. godine (točka IV. Odluke).
  1. Vijeće je na sjednici održanoj 28. veljače 2018. godine razmotrilo konačni tekst dvodijelnog dokumenta nazvanog "Temeljna polazište i preporuke / O posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta" (dalje: Dokument), koji je rezultat jednogodišnjeg rada Vijeća utemeljenog na konstruktivnom i otvorenom dijalogu njegovih članova.
  1. Dokument rasvjetljava okvir unutar kojega se vodio dijalog među članovima Vijeća, a hrvatskoj Vladi te drugim nadležnim tijelima daje široku platformu za promišljanje smjera kojim bi trebalo ići eventualno posebno pravno uređenje obilježja totalitarnih režima i pokreta u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća.
  1. S obzirom na mnogobrojne probleme koje dotiče, Dokument je za pojedine članove Vijeća prihvatljiv, dok je za pojedine samo djelomično prihvatljiv. U tom smislu, ovaj dokument, osim što potvrđuje visoku razinu dijaloške kulture, ostavlja punu slobodu svakoj osobi koja je sudjelovala u radu Vijeća da izrazi svoja vlastita stajališta o pitanjima na koja se u Dokumentu daju odgovori s kojima se ona ne slaže. Ta stajališta mogu biti dostavljena Vladi Republike Hrvatske radi njihova prilaganja uz Dokument te čine dio ukupne dokumentacije.

Zaključno, svi članovi suglasni su u tome da Dokument ne izražava u cijelosti stajališta nijednog pojedinog člana Vijeća, ali je rezultat doprinosa svakog člana Vijeća. Upravo je u tome i najveća vrijednost ovog dokumenta dijaloga.

 

U Zagrebu 28. veljače 2018.

PREDSJEDNIK VIJEĆA

____________________

Akademik Zvonko Kusić

 

 Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima

 

 

Prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

Izdvojeno mišljenje

https://narod.hr/hrvatska/izdvojeno-misljenje-prof-tanjica-bez-postignutih-preporuka-suocavanje-s-prosloscu

“Hrvatski Ustav je odbacio komunistički sustav, a netko ipak traži da ostanu komunistički simboli? Pa po čemu je onda taj sustav odbačen? Koja je onda logika zadržavanja komunističkih simbola? Odbačen politički, ekonomski, društveni i svaki drugi komunistički sustav, a simboli ostaju. Zašto? Kojom logikom? Budući da je komunistički sustav osuđen u Europi i u Hrvatskoj, simboli toga sustava ne mogu se upotrebljavati u demokratskom društvu”, napisao je u Izdvojenom mišljenju o dvodijelnom dokumentu „Temeljna polazišta i preporuke / 0 posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta“ prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kao član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

tajić 1

tajić 2

Hasanbegović  i dr. o zaključcima Kusićeva vijeća

https://narod.hr/hrvatska/dr-zlatko-hasanbegovic-hrvatskom-vlada-kartel-postkomunistickih-oligarha

 

Hitovi: 2105