Don Ivan Šarić: Danas sam sretan svećenik

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Srijeda, 09 Kolovoz 2023 Napisao/la Administrator
 
 Don ivanŠ2
      Mladomisnik iz Prisoja: Don Ivan Šarić

Lijepo, svečano i emotivno bilo je danas, 9. kolovoza 2023.godine, u Prisoju na Buškom jezeru gdje je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije mladu misu za župljane ove župe predslavio mladomisnik don Ivan Šarić, bivši Papin gardist, podrijetlom iz ovog mjesta. Don Ivan je misu predslavio u sumisništvu brojnih svećenika i vjernika za koje je župna crkva bila premala, a propovijedao njegov ujak, dobro poznati karizmatični svećenik fra Petar Ljubičić. Lijep osvrt na ovaj, kako za don Ivana tako i za župljane Prisoja, veliki događaj/ dao je J.K na portalu tomislavcity.com/ a o detaljima njegova životnog puta do svećeništva doznajte iz prenešenih tekstova na portalima Bitno net i HKM

Don Ivan Šarić: Slijedio sam svoje srce
Rašeljka Zemunović,  Bitno net
 

DonIvanŠ2

Ivan je odrastao kao dijete hrvatskih iseljenika, ali je u mislima uvijek bio neraskidivo povezan s Hercegovinom i Međugorjem. Nekoliko je godina obnašao časnu službu Švicarskog gardista i onda se odazvao Božjem pozivu. Ekskluzivno za Bitno.net poručuje: „Možda će netko reći da imam neobičnu biografiju, ali ja mislim da sam jednostavan tip. Važno mi je samo da je u svemu što sam prošao, a tu je možda bilo i neobičnih situacija, Bog uvijek bio na prvom mjestu. Bogu pripada sva slava!“  

Don Ivan Šarić rođen je 22. siječnja 1991. godine u Švicarskoj. Njegovi roditelji potječu iz malog mjesta Prisoja pokraj Tomislavgrada, iz kojega su potekla brojna duhovna zvanja, poput novoimenovanog zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše. Ivan je odrastao kao dijete „gastarbajtera“. Njegov se otac Stipan 1986. godine, u potrazi za poslom, zajedno sa svojim bratom preselio u Švicarsku. Već je tada hodao s Ivanovom majkom Ljubom, također iz Prisoja, koja je stanovala kod brata u blizini Stuttgarta. Vjenčali su se 1988. godine te nastavili život u švicarskom gradiću Wilu, gdje im se s vremenom rodilo petero djece: Iva, Ivan, Rafael, Marijana i Filip. „Moji roditelji su bili pobožni, vjera im je bila iznimno važna, pa su se trudili da se u našoj obitelji živi kršćanski. Svake smo večeri zajedno molili Anđeo Gospodnji, a zatim i međugorskih sedam Očenaša, Zdravomarija i Slava Ocu. Ljeti smo redovito hodočastili u Međugorje, s kojim smo bili posebno povezani preko poznatog međugorskog svećenika fra Petra Ljubičića, inače mojeg ujaka“, kaže. Objašnjava nam kako je njegova obitelj bila dodatno povezana s hercegovačkim franjevcima koji djeluju u misijama u Švicarskoj. „Hercegovački franjevci nedjeljom su redovito slavili svete mise u našem mjestu, a ja sam između svoje devete i četrnaeste godine jednom mjesečno ministrirao na svetim misama na njemačkom jeziku“, dodaje.

Šarići su dva puta godišnje, najčešće ljeti i za Uskrs, dolazili u rodno Prisoje. Ondje su nastale Ivanove vjerojatno najljepše uspomene. „Sjećam se kako smo danju s djecom igrali nogomet, a ljetne večeri provodili smo moleći Put križa na Kalvariji. Često smo odlazili u Livno i Tomislavgrad te redovito hodočastili u Međugorje“, prisjeća se. Ivan je još kao dječak Međugorje doživljavao kao mjesto gdje bi se došao napuniti. „Moje srce je baš tražilo to mjesto. U početku sam u Međugorje išao s roditeljima, a kasnije, kada sam već bio u Švicarskoj gardi, tamo sam odlazio i s prijateljima.“ Prepričava nam anegdote s ujakom. Fra Petar Ljubičić mu je često pričao o Međugorju, o milijunima ljudi koji se ondje ispovijedaju, Gospinim porukama i ozdravljenjima tijela i duše. Fratar bi svojem nećaku ponekad, onako u šali, spomenuo da ga jednom vidi kao svećenika. „Ma, budimo iskreni, on je to svima govorio, ali kod mene je očito upalilo…“, šali se naš sugovornik.

Cijeli tekst na: https://www.bitno.net/vjera/svjedocanstva/

 

 “Danas sam sretan svećenik.”

Nekadašnji član Papinske švicarske garde, 32-godišnji don Ivan Šarić, kojega je u katedrali u švicarskom gradu St. Gallenu, na svetkovinu Blagovijesti biskup Markus Büchel zaredio za svećenika u kolovozu će svoju mladu misu služiti u rodnom Prisoju12.04.2023.

Ređenje i proslava mlade mise bili su povodi za razgovor s don Ivanom na Radiopostaji Mir Međugorje, koji im je posvjedočio kako je bilo služiti pokojnom papi Benediktu XVI. i papi Franji, kako je odlučio postati svećenik, te kako je proslavio svoju mladu misu.

“S 20 godina sam prvo bio u vojsci. I dok sam bio u vojsci, tata je kod kuće upitao želim li otići u švicarsku gardu, jer sam imao sve uvjete, zašto to ne bih probao. Malo sam o tome razmišljao. Na početku sam bio skeptičan, jer sam mislio da gardisti samo stoje i ne čine ništa. U vojarni sam vidio brošuru o švicarskoj gardi. To sam uzeo i pročitao, i baš mi se svidjelo. Ne čuvamo mi bilo koga, nego Svetoga Oca, to je čast! Kako sam rođen i živim u Švicarskoj, imam švicarsko državljanstvo i to je za mene čast, jer koliko bi naših Hrvata željelo to raditi, ali ne mogu jer nemaju švicarsko državljanstvo. Tako da sam to prihvatio.

Ne čuvamo mi bilo koga, nego Svetoga Oca, to je čast!

Tri i pol godine sam bio gardist. Ušao sam u veljači 2012. godine, kada je papa još bio Benedikt XVI.. Ja sam jedan od zadnjih 26 gardista koji su imali prisegu pod pontifikatom Benedikta XVI. Meni i tati on se vrlo dojmio, pošto je bio tih, zračio mirnoćom i nekom svetošću. Kada je najavio da će se povući, za nas je to bio veliki šok. Mi gardisti nismo mogli vjerovati da je to istina. Kada su izbrali papu Franju, bio sam ispod terase gdje se on pokazao. Njega sam služio dvije i pol godine. On je drugačiji, on pruža ruku nama gardistima, van je formaliteta.” Ja sam jedan od zadnjih 26 gardista koji su imali prisegu pod pontifikatom Benedikta XVI.

Svećenički poziv

“To zvanje je bio neki duži proces. To je počelo još prije švicarske garde. Nisam bio tip koji je tražio djevojku, bio sam rezerviran. I za vrijeme služenja kao gardist, shvatio sam zašto je to tako. Volim svoju vjeru, volim za nju živjeti, kao vojnik za svoju državu, i onda sam sebi rekao: “Ako volim svoju vjeru, a volim biti vojnik, mogao bih biti, kao svećenik, Kristov vojnik”, i tako sam prihvatio svoj poziv. Išao sam sa gardistima u Svetu zemlju, vidio kako je Isus živio i rekao sam: “Moram i ja tako”, i danas sam sretan svećenik.”

Proslava mlade mise

“Malo sam bio nervozan, kako sam sve morao sam. Ali za mene je to sve još nestvarno, da mogu pretvoriti kruh u tijelo Kristovo i vino u krv Kristovu. To je za mene neopisivo. Bilo je mnoštvo Hrvata, svećenika iz Hrvatske, moj ujko fra Petar Ljubičić i članovi klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Mladu misu u Vatikanu slavit ću 6. svibnja jer sam bio papin gardist, a 9. kolovoza mladu misu slavit ću i u Prisoju, odakle su moji roditelji, na groblju gdje je grob moje mame.”

 https://hkm.hr/vijesti/domovina/don-ivan-saric-vidio-sam-kako-je-isus-zivio-i-rekao-sam-moram-i-ja-tako/

https://hkm.hr/vijesti/domovina/don-ivan-saric-od-svicarske-garde-do-svecenistva/

 

Hitovi: 320