JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Zagreb piano duo festival - osvrt

Napisao/la Administrator

Kada su dvije mlade pijanistice Iva Ljubičić i Kosjenka Turkulin pred tri godine pokrenule festival posvećen sviranju četveroručno na jednom klaviru, najčešćem obliku komornog muziciranja, nisu ni pomišljale da bi im to doista moglo uspjeti. Ideja je bila popularizirati taj, za njih izazovan obilik sviranja, koji im se činio pomalo zapostavljenim. Za divno čudo – uspjelo je. Već prve godine, oduševljeni idejom, pozivu se odazvalo osam vrsnih pijanista.  Njihova omiljena MD Lisinski svjedočila je  vrlo uspjelim nastupima izvođača, ljepoti glazbe i oduševljenju publike. Isto se ponovilo i slijedeće godine uz još veći broj izvođača i dva koncerta. 

Na ovogodišnjem 3. izdanju festivala tijekom četiri dana (od 18.- 21. 10. 2018.) nastupilo je dvadeset istaknutih domaćih umjetnika. To su bili: Erin Bjelinski i Ljerka Pleslić Bjelinski, Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin, Eva Kirchmayer Bilić i Davor Ljubić - duo Concordia, Danijel i Ljubomir Gašparović, Danijel Detoni i Ivan Batoš, Mia Miljković Đuzel i Srđan Filip Čaldarović,  Katarina i Vladimir Krpan te Linda Mravunac Fabijanić i Katarina Javora - čembalistički duo. Sve o njima kao i skladbama koje su izvodili može se naći aktiviranjem poveznice na kraju ovog osvrta.

Koncert otvorenja festivala posvećen je velikom francuskom skladatelju 20. stoljeća Claudu Debussyju u povodu stote obljetnice njegove smrti.  Pored njegovih originalnih djela izvedena je prvi put i nova skladba mladog skladatelja Ivana Končića pisana kao hommage Debussyju, a koja je nastala na poticaj festivala. Kao i svake godine festival  je ugostio duo srodnih instrumenata, ove godine čembalistički. Bila je to rijetka prilika da se čuje glazba za dva čembala i čembalo četveroručno u prekrasnoj Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest. Kao novost ove godine ostvarena je suradnja s Kulturnim centrom u Mesničkoj 12 gdje je održan koncert pod nazivom „ Jazz inspired“. Završnica festivala naslovljena kao „OPG – obiteljska pijanistička gospodarstva“ pripala je pijanističkim parovima iz nekoliko vrlo poznatih glazbeničkih obitelji, što se pokazalo izuzetno zanimljivim i uspjelim.

Bilo bi malo preopširno i prezahtjevno ako bismo se osvrtali na same izvedbe umjetnika. Može se bez imalo dvoumljenja navesti da su bile na na visokoj umjetničkoj razini i u skladu s njihovom reputacijom. Tijekom sviih koncerata publika, mahom mlađa, nije krila svoje oduševljenje njihovim maestralnim izvedbama niti je štedjela aplauze pozivajući ih na ponovni izlazak na pozornicu.

Možda o tome najbolje svjedoči naša ugledna muzikologinja i dobra poznavateljica europske glazbene scene, koja je doktorirala na Sorboni Zdenka Weber, koja je već nakon prvog dana imala potrebu čestitati organizatoricama i podijeliti s njima svoje dojmove u kojima nije krila  oduševljenje. „Jučerašnji koncert i današnji program s predavanjima jako su me oduševili i iskreno Vam čestitam na ideji, projektu i realizaciji. Dugo sam bila odsutna iz Zagreba, a otkako sam još davne 1992. bila prisiljena otići s Muzičke akademije zbilja nisam imala uvida u sve što vi mladi radite i što ste sposobni organizirati...“ Isto je ponavljala i nakon završnog koncerta.

Sličnu čestitku im je uputila i naša poznata pijanistica i glazbena pedagoginja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Eva Kirchmayer -Bilić: „Kad samozatajni pojedinci odrade kompletan projekt, od iznimne ideje, produkcije, realizacije, promidžbe, tehničke, financijske i svake druge moguće pripreme, pa sve do toga da su i sami izvođači, a pritom svakodnevno rade kao pedagozi, te također neprestano razvijaju svoju umjetničku djelatnost, a dakako, imaju i obitelj, nešto je što zaslužuje visestruku pozornost, potporu i divljenje. Više je takvih glazbenika u Hrvatskoj. Od srca zahvaljujem i čestitam...“

U ovo naše vrijeme koje nam se zbog svega što nas okružuje – toliko suprotnosti, podjela i negativne energije, često čini suviše turobnim i tako beznadnim da mnogi osobito mladi zauvijek napuštaju ovu lijepu zemlju da bi svoju sreću našli u tuđini, ovaj mali događaj pokazao je da nije sve crno i da se uz malo entuzijazma i samoprijegora i u našim okolnostima mogu ostvariti projekti koji život čine ljepšim i smislenijim. I pokazao je da su prave vrijednosti, među kojima su sigurno i one iz područja kulture i umjetnosti, pa i dobre glazbe, zajedničke za sve; da one uklanjaju barijere među ljudima, povezuju  ih i pokreću ono najbolje i najljepše u njima. Svi ovi divni ljudi koji su sudjelovali u ovom lijepom događanju učinili su to iz čiste ljubavi prema glazbi bez ikakva honorara. Jedina plaća bila im je radost zajedničkog umjetničkog zanosa koju su mogli podijeliti sa svojom publikom. Bilo bi dobro kad bi i zajednica sve te aktivnosti prepoznala kao društveno korisne i srazmjerno tomu ih podržala kako one ne bi počivale  samo na entuzijazmu umjetnika.

A.Bukovac

Poveznice :
 
*         *         *
 

Pianoduo
                       
Program

Četvrtak, 18. listopada 2018. u 20 sati
 
Otvorenje festivala - „Hommage à Debussy“
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Mala dvorana
 
Nastupaju:
Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić
Eva Kirchmayer - Bilić i Davor Ljubić
Danijel Detoni i Ivan Batoš

Program: C. Debussy, I. Končić (praizvedba)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Petak, 19. listopada 2018. u 9 sati

PREDAVANJA „Život i djelo Claudea Debussya“
Čitaonica Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6, 1. kat
Predavanja povodom 100. obljetnice smrti francuskog skladatelja Claudea Debussya:

Zdenka Weber: „Estetika i glazbeni jezik Claudea Debussya“
Dino Milinović: „Usred revolucije: Claude Debussy i francusko slikarstvo 19. stoljeća“
Goran Đugum: „Impresije u klavirskoj glazbi Claudea Debussya“

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Petak, 19. listopada 2018. u 18 sati

Koncert čembalističkog dua Linda Mravunac Fabijanić i Katarina Javora
Hrvatski institut za povijest - Zlatna dvorana, Opatička 10

Program: G. F. Händel, F. Couperin, J. S. Bach, W. A. Mozart, P. Planyavski, J. B. Lully


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Subota, 20. listopada 2018. u 20 sati
„Jazz inspired“
Koncert klavirskog dua Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić

Kulturni centar Mesnička, Mesnička ulica 12
Program: A. Rosenblatt, S. Barber, G. Gershwin, A. Kabiljo, A. Piazzolla, M. Cornick


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nedjelja, 21. listopada 2018. u 20 sati

Zatvaranje festivala - OPG „Obiteljska pijanistička gospodarstva“
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Mala dvorana

Nastupaju:
Erin Bjelinski i Ljerka Pleslić Bjelinski
Danijel i Ljubomir Gašparović
Mia Miljković Đuzel i Srđan Čaldarović
Katarina i Vladimir Krpan

Program: G. Bizet, B. Papandopulo, A. Dvořák, J. Brahms