Najljepše s fb - slike i riječi

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Četvrtak, 25 Srpanj 2019 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

Slaonija 1
     Izvor: Lijepa moja Slavonija

„...Danas se govori kao nikada prije. Preko ljudskih glava kotrlja se lavina praznih riječi. Svatko želi govoriti. Svatko želi dati oduška svome srcu. Svatko traži pravo da govori. Ali malo njih ima što reći. Jer malo njih se trudi primiti iscrpnu informaciju...“ Ovako je govorio veliki Phil Bosmans. I na našim fb. stranicama to možemo vidjeti, nerijetko i u najgrubljem obliku. Ali za to ima i lijepih stvari, i poučnih i informativnih, među kojima su i spomenute riječi spomenutog duhovnika.Ovdje ćemo vam prenositi neke od takvih sadržaja, vjerujemo da će vam se svidjeti.

 ·
MOJOJ DUŠI SE ŽURI
Računao sam moje godine i otkrio da mi je ostalo još manje vremena za živjeti od onog kojeg sam proživio do sad.
Osjećam se kao dijete koje je dobilo kutiju slatkiša, prve je pojelo slasno, ali kad je vidjelo da ih je ostalo još malo, počelo ih je jesti sa posebnom pažnjom i uživati u svakom zalogaju.
Nemam više vremena za beskonačne sastanke u kojima se govori o statutima, pravilima, procedurama i unutrašnjim odredbama,
znajući da ništa od toga neće biti postignuto.
Nemam više vremena da podnosim apsurdne osobe koje, unatoč poodmakloj dobi, još nisu odrasle.
Moje vrijeme je prekratko da bih raspravljao o naslovima. Želim sadržaj, supstancu,
mojoj duši se žuri...
Nije ostalo još puno slatkiša u kutiji...
Želim provesti život sa osobama koje krasi ljudskost, stvarna ljudskost. Koje se znaju smijati vlastitim greškama.
Ne želim se napuhivati vlastitim pobjedama. Nitko se ne može smatrati izabranim prije vremena. Ne treba bježati od vlastite odgovornosti. Ona štiti čovjekovu čast.
I želim koračati samo na strani istine i poštenja. Važno je samo ono šta čini naš život korisnim i za druge.
Želim biti okružen osobama koje znaju kako dodirnuti srce drugih ljudi... Osobama koje su teški udarci u životu naučili da odrastu sa nježnim dodirima duše.
Da... žuri mi se...
Žuri mi se da živim onim intenzitetom koji samo zrelost može dati. Ne želim uzalud potrošiti više ni jedan slatkiš koji mi je preostao... siguran sam da su još slađi od onih koje sam već pojeo.
Moj cilj je doći do kraja zadovoljan i u miru sa mojim bližnjima i mojom savješću. Imamo dva života i onaj drugi počinje u trenutku kad shvatiš da je život samo jedan...
Mario de Andrade , (1893 - 19

(S FB stranice Biserka Brainovic, 12. svibnja 2021).

 

Dr Markotić

 Osoba godine u HR

DR. ALEMKA MARKOTIĆ: "DRAGI BOŽE, DAJ MI DA SE VIDIMO ONIM OČIMA KOJIMA ME TI VIDIŠ"
(Interview na HKR-u)(S FB stranice Biserke Brainović)

„Ne samo da sam čula kako 'Gospodin piše ravno i po krivim crtama', nego sam doživjela i doživljavam i dalje”, poručuje dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', sugovornica Hrvatske katoličke mreže.

Dovoljno dugo živim – kaže dr. Alemka Markotić, specijalist infektolog - da sam te njegove crte uspjela vidjeti. Pitanje je: Koliko mi se svidio taj rukopis? No, trebate proći određeno faze života i zrelosti da shvatite zašto ste ljuti, zašto su te crte krivudave, oštre, meni nejasne – priznaje – da u konačnici shvatite kako su to ustvari bile prave crte koja mi, istina, nismo razumjeli ali smo naknadno shvatili da je to bilo za naše dobro.

Priznaje, isto tako, da mi ovaj svijet ne možemo napraviti ni blizu nečega što bi bio ‘raj’, no možemo ga napraviti boljim – na onaj toliko poznati način – kada bi svatko krenuo od sebe i pokušao malo biti bolji prema onome svome bližnjemu.

Postali smo nekako grubi i jako nepovjerljivi prema drugima, primjećuje gošća HKR-ove emisije ‘Zašto vjerujem’. Stalno upiremo prstom u drugog, a rijetko stanemo i pokušamo vidjeti kakvi smo mi.

Nedavno je u propovijedi od jednog mladog svećenika čula: Jako je dobro svaki dan reći: ‘Dragi, Bože daj mi da se vidimo onim očima kojima me Ti vidiš.’ Od tog polazišta bi trebali krenuti ususret drugome.

Ne razumije ni sljedeće: Zašto smo u hrvatskom društvu svi toliko na neki način ljuti i bijesni. Ništa ne valja. Možda su dijelom i mediji krivi jer diktiraju takvo ozračje, dodaje dr. Markotić, te nastavlja:

Trebalo bi stati i priupitati se: Što ja mogu učiniti? Koji je moj mogući doprinos? Kao da se čeka neka drugi odradi moje obveze, ja ću uživati, a on će biti opet kriv ako nešto ne valja. Možda je tako bilo u komunizmu. Danas to više ne smije biti. Ne smijemo takvo što dozvoliti.

Razmišljanje da bi se bolje vidjeli kada bi se gledali Božjim očima dodatno je objasnila: Mi se svi zovemo ‘djeca Božja’ te – iako osobno nema djece – vidi roditelje da ama baš sve oproste svojoj djeci. I kada je dobro i kada je loše, vole ga na isti način.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ za Hrvatski katolički radio se prisjetila i svoga posjeta Jeruzalemu prije par godina i razgovora s kolegom znanstvenikom.

„Iznenadio se jer sam izrazila želju jedno poslije podne obići mjesta po kojima je hodao Isus i Marija. Rekla sam da sam vjernik i da mi je poseban užitak biti u Jeruzalemu. On je Židov, ali nevjernik. Čudio se kako možeš biti vjernik, a znanstvenik na što sam mu uzvratila: Kako ti možeš biti nevjernik, a znanstvenik?”

Tu je istaknula: Ja u svemu osjećam i vidim prisutnost Boga, njegovu veličinu, i kao liječnik i kao znanstvenik. Iz konteksta te dvije perspektive razjasnila je: Ljudski organizam je toliko kompliciran, toliko savršen i izgrađen od cijelog niza različitih mehanizama molekula, svega, te to sve na neki način treba funkcionirati dok postoji zdravlje. Onog trenutka kad se pojavi bolest, liječnici pomognu u masu slučajeva zahvaljujući modernoj medicini i tehnologiji.

Kroz sve te mehanizme načina kako pomoći doživljavaju i razinu tog Savršenstva koje gledaju s one strane medicine.

„Uvijek znam reći pacijentu: pola je u vama, pola je u meni, a ostalo u dragom Bogu.” Kaže, u tom smislu, da liječnici puno puta vide kako su učinili sve, isto što i drugim pacijentima s takvim stanjem, pa jedni prežive, a drugi ne.

Postoji netko – zaključila je stoga – tko ipak nešto tu određuje i nama pomogne da izliječimo čovjeka za kojeg mislimo da nema nikakve šanse preživjeti, a pokušavam sve učiniti da mu pomognemo.

Nema slučajnoga, kaže stoga dr. Markotić, ništa se ne odvija mimo tog – kako se izrazila – ‘centralnog upravljanja’:

„Svakodnevno imam i neke svoje teškoće gdje kad god se prepustim i kažem ‘u redu Bože, ja bih to htjela, ali ti ćeš učiniti ono što misliš da je za mene najbolje’, tad i bude najbolje.”

Ovdje je nadovezala svoje iskustvo boravka u Sarajevu, dvije godine, za vrijeme srpskog agresorskog rata:

„U Sarajevu me doista vjera nosila. Jednostavno, ne znam kako bih se bez nje usudila izaći na ulicu gdje su me svaki dan gađali snajperima, gdje su oko mene padale granate i gdje smo preživjeli i glad i hladnoću. To ne bi bilo moguće da nisam vjernik.”

Čak je dr. Alemka Markotić, iza svega, i zahvalna Bogu na tom iskustvu koje ne bi voljela ponoviti ali stekla je određenu zrelost, određeno povjerenje u Boga, kad mu predaš život i on ti ga vrati natrag.

„To je nešto veliko. Ja u svom svakodnevnom životu doživljavam Boga stalno. Ne možete to nekome objasniti koji nije otvoren. Možete objasniti ljudima koji su otvoreni, koji možda ne vjeruju ali žele čuti. Ljudi koji su teški i ne žele u ništa drugačije vjerovati od onoga što oni ne odobre, ili ne misle, teško im je objasniti, međutim bio je i Savao koji je na kraju postao sveti Pavao.”

MISIJA / HKM / CROPIX https://www.dnevno.hr/vjera/svjedocanstva/dr-alemka-markotic-hrabro-ja-u-svemu-vidim-prisutnost-boga-1443688/

Phil Bosmans: Ljubaznost riječi

Danas se govori kao nikada prije.
Preko ljudskih glava kotrlja se lavina praznih riječi.
Svatko želi govoriti.
Svatko želi dati oduška svome srcu.
Svatko traži pravo da govori.
Ali malo njih ima što reći.
Jer malo njih se trudi primiti iscrpnu informaciju.
Malo njih podnosi tišinu razmišljanja.
I jedva je tko spreman staviti se u kožu drugoga.
Prihvati da je drugi drugačiji, da drugačije razmišlja, drugačije djeluje, drugačije osjeća, drugačije razgovara.
Budi oprezan u svojem govorenju.
Riječi su moćno oružje koje može nanijeti mnogo nesreće.
Ne pljuj ni po kome svojim jezikom i svojim neobuzdanim ustima, nikoga ne prikraćuj i ne ponižavaj.
Gruba riječ, oštra riječ - to može jako raniti, povrijediti, dugo u srcu boljeti i ostaviti ožiljke.
Gospodine, pomozi mi zauzdati jezik sve dok ne znam što želim reći.
Zalažem se za tišinu. Ljubav ne pravi buku.
Riječi pokreću. Kako?
Riječi koje su pune sitničave kritike, pune mržnje i žele dotući druge, rastavljaju ljude. Stvaraju nemir i dovode do nasilja.
Riječi koje su pune snage ljubavi, sastavljaju ljude. Zrače radošću, čine ljude novima i stvaraju jedan bolji svijet.
Svaka riječ je kao rađanje.
Riječ koja prodire u srce mijenja srce.
Riječ u pravi trenutak kazana, saslušana,
napisana ili pročitana
kao kruh je u vrijeme gladi.
Budi ljubazan u svojim riječima.
Riječi moraju biti svjetlo, riječi moraju miriti, moraju približavate ljude ljudima, uspostavljati mir.
Gdje riječi postanu oružje, tu nastaju i neprijatelji.
Život je prekratak, a naš svijet jako mali da bismo iz njega stvarali bojno polje.
 
Hitovi: 10840