5G tehnologija - za i protiv

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Srijeda, 08 Travanj 2020 Napisao/la Administrator

5G1

Zagovornici: "Nova 5G mreža bit će brža za čak tisuću puta od 4G mreže, imat će veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže, mogućnost spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru..razvijat će se umjetna inteligencija te se otvara mogućnost njezine široke primjene u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu...unaprijedit će se medicina, koja će kirurzima omogućiti  izvođenje operacija na daljinu preko robotiziranih ruku..."  Protivnici: “Ako se planovi telekomunikacijske industrije za 5G ostvare, nitko...

niti jedna životinja, ptica, kukac ni biljka na Zemlji, neće moći izbjeći izloženost, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, na razinama RF zračenja, desetina do stotina puta većih od danas postojećih, bez ikakve mogućnosti bijega, bilo kamo na planeti. Ovi 5G planovi prijete izazivanjem ozbiljnih, nepopravljivih utjecaja na ljude te trajnim oštećenjem svih ekosustava Zemlje...


Europska komisija u Hrvatskoj

Što možemo očekivati od nove 5G tehnologije?

Možete li zamisliti situaciju u kojoj pacijentu iz jedne zemlje vrlo osjetljivu operaciju izvodi kirurški tim u operacijskoj sali uz vodstvo i savjete liječnika koji se nalazi u drugoj zemlji, udaljenoj i do tri tisuće km? Nekada potpuno nezamislivo, danas je to itekako moguće. Uz 5G brzi internet.

Razvijanjem pametnih telefona usporedno se razvijaju i mobilne mreže te je tako svaka generacija novih mreža većeg kapaciteta i dosega. Svaka nova generacija mobilne mreže predstavlja veliki napredak u tehnologiji te nam omogućuje brže pristupanje internetu s većim brojem istovremeno spojenih korisnika.

Nova 5G odnosno peta generacija mobilnih mreža za sad se još testira širom svijeta, a potpuna implementacija infrastrukture očekuje se od 2020. godine na dalje.

Kako radi 5G?

Današnja tehnologija u djeliću sekunde šalje i prima podatke između pametnih uređaja i internetske mreže. Tako svakim dodirom zaslona pametni uređaj šalje čak desetke informacija u internetsku mrežu, a kod 5G tehnologije vrijeme odaziva je gotovo trenutno.

Nova 5G mreža bit će brža za čak tisuću puta od 4G mreže. Imat će veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže te mogućnost spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru. Jednostavnije rečeno, imat ćemo vrlo brzi internet i stabilnu vezu bez pucanja. Smanjit će se kašnjenje signala, čime će se poboljšati i način gledanja prijenosa uživo, kao što je to primjerice gledanje nogometne utakmice ili glazbenog festivala. Ipak, sama 5G tehnologija nudi mnogo više od bržeg interneta i uživanja u zabavnom sadržaju.

Upotrebom 5G mreže razvijat će se umjetna inteligencija te se otvara mogućnost njezine široke primjene u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu, a gradit će se i pametna gradska infrastruktura, unaprjeđujući tako način funkcioniranja javnih službi. Primjerice, policajci će nakon prometne nesreće biti brže obaviješteni o samom događaju, a semafori će se automatski prilagođavati stanju na prometnicama. Uz ovakvu tehnologiju, vozila će moći komunicirati između sebe i razmjenjivati podatke, primjerice o stanju u prometu, a i s okolinom. Primjerice, automobil može primiti informaciju za koliko će se sekundi promijeniti svjetlo na semaforu, što će vozaču omogućiti bolju reakciju i doprinijeti sigurnijoj vožnji.

Razvojem 5G mreže unaprijedit će se medicina, koja će kirurzima omogućiti pružanje pomoći kolegama u operacijskim salama u stvarnom vremenu, a bit će moguće i izvođenje operacija na daljinu preko robotiziranih ruku. 5G mreža će omogućavati rad pametnih kućanskih uređaja, umreženih AI uređaja (uređaji koji koriste tehnologiju umjetne inteligencije), a mogla bi i u potpunosti promijeniti način na koji učimo i prenosimo znanja i vještine.

5G u EU

Prema DESI istraživanju za 2019. godinu, (The Digital Economy and Society Indeks) koje provodi Europska komisija i koje prati evoluciju digitalne kompetitivnosti članica EU-a, tijekom prošle godine sve su zemlje EU-a poboljšale svoje digitalne performanse. No, neke zemlje još uvijek zaostaju.

Globalni prihodi 5G tehnologije u 2025. procjenjuju se na 225 milijardi eura, stoga je ona ključna za konkurentnost Europe na globalnom tržištu. Od iznimne je važnosti da se 5G mreža jednako omogući u svim državama članicama EU-a, kako bi sve imale jednaku mogućnost digitalnog napretka i time pridonijele globalnoj konkurentnosti EU-a kao cjeline. Pritom, pitanje kibersigurnosti je od strateškog značenja.

Europska komisija predložila je usklađen pristup i operativne programe na nacionalnoj i EU razini, u kojima je predloženo da svaka država članica napravi procjenu rizika infrastrukture ažurirajući postojeće sigurnosne zahtjeve za pružatelje mrežnih usluga. Države članice trebaju razmijeniti informacije i uz podršku Europske komisije i Europske agencije za sigurnost na internetu (ENISA) dovršiti procjenu rizika. Na temelju dovršene procjene, članice trebaju dogovoriti usklađene mjere za smanjenje rizika, primjenjive na nacionalnoj razini.

5G mreža u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se već radi na izgradnji 5G mrežne infrastrukture, a njezinim uvođenjem smanjit će se potreba za optikom ili drugim oblikom prijenosa interneta do bazne stanice, što će bitno utjecati na kvalitetnu internetsku mrežu i na otocima. Hrvatska ima vrlo razvedenu obalu s ukupno više od 1246 otoka, otočića i hridi, a kvalitetna pokrivenost od izuzetnog je značenja za podizanje turističkog potencijala.

Jednako kvalitetnim signalom brzog 5G mobilnog interneta cilj je pokriti cijelo područje Hrvatske i tako potaknuti gospodarski razvoj te omogućiti svim građanima bolju kvalitetu života. Usavršavanjem i implementacijom 5G mreže, tražit će se i razvijati digitalne vještine, otvarati nova radna mjesta i nove mogućnosti upotrebe tehnologije u svim industrijskim granama.

Veselite li se i vi dolasku 5G mreže?

https://ec.europa.eu


MREŽA  za IT profesionalce
Istočna Azija globalni lider 5G mreža
Gorden Knezović 20. ožujka 2020.

https://mreza.bug.hr/telekom


Što je 5G mreža i nosi li sa sobom rizike po zdravlje čovjeka?
Krešimir Blažev, 12. 04. 2019. 

Tijekom travnja u komercijalni rad su puštene prve 5G mreže u svijetu. Za sada ih je tek nekolicina, uglavnom u Južnoj Koreji i SAD, no do kraja godine očekuje se početak njihovog rada i u drugim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

Naravno, radi se prilično kompleksnom poslu implementacije i iluzorno je očekivati da će u kratkom roku postići veću pokrivenost, no izvjesno je da će sljedeće godine zaživjeti u mnogim gradovima.

Uskoro stižu i novi 5G uređaja čija će se ponuda do kraja godine povećati, tako da će sljedeće godine u ovo vrijeme dobar dio korisnika surfati puno većim brzinama od sadašnjih.
Što je 5G mreža?

Terminom 5G označava se peta generacija mobilnih telekomunikacijskih mreža s pripadajućom infrastrukturom i uređajima. Glavne karakteristike su im novi skok u brzinama prijenosa podataka i mogućnost većeg broja povezanih uređaja. Vremenom bi se mreže trebale dodatno razvijati i povećati brzine, a ponuda podržanih uređaja će se proširiti i na niže cjenovne razrede, a možda i na širi spektar uređaja (Internet Of Things).
Generacije

2020. godina je zamišljena kao točka smjene generacija, u skladu s dosadašnjim intervalima njihovog trajanja od desetak godina. Prva generacija mobilnih mreža u Hrvatskoj koristila je NMT (Nordic Mobile Telephone) standard, a u komercijalni rad u Hrvatskoj (i Sloveniji) je krenula 1989 godine, iako je sama tehnologija već tada bila relativno zastasrjela, jer je u nordijskim zemljama u rad krenula još davne 1981 godine. Tako 1991. godine s radom kreće druga generacija (danas poznata kao GSM ili 2G), no u Hrvatskoj zbog ratnih zbivanja tek 1996.

Treća generacija (3G) je s s radom krenula 2001. godine, no zbog precijenjenih koncesija i licitacijskog načina kupovanja licenci, mnogi operateri su upali u krizu pa je komercijalkini rad odgođen za 2003 i 2004. godinu. Četvrta generacija startala je 2011., odnosno 2012. godine, a sada vidimo da je desetogodišnji ciklus smjene generacija malo skraćen.

Bilo kako bilo, 2019. će biti zabilježena kao godina početka rada prvih 5G mreža, dok su još tijekom 2018. čak i naši operateri vršili testiranja i u rad puštali prve testne bazne stanice.
Pokrivenost i frekvencija

Priča je otprilike ista kao i s 4G mrežama koje su radom kod nas započele 2012. godine, kad su bili pokriveni samo centri većih gradova. Vremenom su operateri infrastrukturu širili, i sada možemo reći da je pokrivenost prilično visoka. Štoviše, za razliku od fiksne mreže koja je među najsporijima u EU (podaci Eurostata), mobilne mreže u Hrvatskoj su među najboljima, čak i u svjetskim razmjerima, kako po dostupnosti korisnicima, tako i po prosječnim brzinama. Dobro je znati da se 5G infrastruktura dobrim dijelom oslanja na 4G, zbog čega bi implementacija trebala ići brže nego prilikom zadnje smjene generacija.

Što se frekvencijskog spektra tiče, 5G mreže su razdijeljene na dvije skupine – onu s ispod 6 GHz i iznad te granice. Europska unija je u prvoj skupini prihvatila spektar od 700 MHz i 3,5 GHz, a u drugoj– 26 GHz.

700 MHz frekvencija će se koristiti u ruralnim i manje naseljenim područjima, na otvorenim cestama i na moru, budući da dugi val, odnosno manja frekvencija, ima veći domet.

3,6 GHz spektar je namijenjen urbanim područjima gdje je veća gustoća korisnika, ali i mogućnost gušćeg postavljanja baznih stanica. Viša frekvencija ima kraći domet pri istoj izlaznoj snazi.

Sve frekvencije iznad 6 GHz, u našem slučaju 26, potrebne su za postizanje većih brzina prijenosa podataka i zbog svoje prirode imat će još kraći domet. Za pretpostaviti je da će ovakve bazne stanice biti postavljene na onim područjima gdje postoji iznimno velika koncentracija korisnika, kao i potreba za visokim brzinama.
Brzine

Osnovna brzina koju bi 5G mreže trebale postizati je 1 Gbps u downloadu, što je deset puta više od trenutno aktualnih 4G brzina. Ipak, prve 5G mreže pokrenute u SAD trenutno postižu između 200 i 600 Mbps, što i nije toliko impresivno s obzirom na najave, no treba imati na umu da Verizonova 5G mreža radi na prilično niskoj frekvenciji od 400 MHz, pa će brzina vremenom rasti kako bude napredovala infrastruktura i eventualan prelazak na više frekvencije.

U ovom trenutku postoji svega nekolicina uređaja koji se mogu koristiti na 5G mrežama. Prvi je bio Motorola Moto Z3 s posebnim dodatkom, no u prodaju na američkom tržištu ovih dana kreće Samsung Galaxy S10 5G s već ugrađenim 5G modemom. Do sredine ljeta očekuje se veći broj smartfona s podrškom za 5G mreže, a do kraja godine svi top modeli bi u startu trebali doći s 5G modemom.

Rizici za zdravlje

S obzirom da još uvijek ne raspolažemo potpunim rezultatima mjerodavnih istraživanja, suzdržat ćemo se bilo kakvih nagađanja. Naime, u nekim medijima i po društvenim mrežama u zadnje vrijeme se pojavila poplava članaka i natpisa o štetnosti 5G mreža, no najveći dio takvih informacija u pravilu dolaze iz, najblaže rečeno, opskurnih izvora, a i ona istraživanja koje potpisuju neki znanstvenici, za sada su na prilično klimavim nogama.

U javnosti su se pojavile tvrdnje da 5G mreže, poglavito viši frekvencijski spektri, loše djeluju na živa organizme, a neki idu toliko daleko da sugeriraju kako od njihovog zračenja ugibaju ptice. Također, ponukane odgodom implementacije 5G mreža u Bruxellesu, neke političke stranke su čak pokrenule kampanju protiv 5G mreža, pa bi bilo dobro da i taj dio demistificiramo.

Prvo treba imati na umu da se frekvencije od 700 MHz i 3,6 GHz u osnovi nimalo ne razlikuju od frekvencija koje trenutno koristimo na 2G, 3G i 4G mrežama, pa zbog toga nema nikakve osnove tvrditi da njihove bazne stanice više zrače, tj., da su štetnije od postojećih. Nadalje, teorije o ogromnoj opasnosti viših frekvencija elektromagnetskih valova po ljudsko zdravlje često su demantirani od drugih znanstvenih krugova, a određeni dokazi koji navodno postoje odnose se na one više od 100 GHz, što bi značilo da smo na svim frekvencijama ispod te granice prilično sigurni.

Kad je u pitanju Bruxelles i zabrana gradskih vlasti, treba imati na umu da se radi o tamošnjoj regulativi koja je osjetno stroža od europskog prosjeka, a s obzirom da trenutna mjerenja zračenja ne zadovoljavaju njihove kriterije, gradnja 5G mreža je u tom gradu pauzirana. No, s obzirom na potrebe gospodarstva, ali i samih korisnika, za očekivati je da će regulativa uskoro biti promijenjena, te će gradnja 5G mreža početi.

S druge strane, potpuno neodgovorno bi bilo tvrditi da nikakva opasnost ne postoji. Naime, dodavanjem još jednog „sloja“ infrastrukture, povećava se ukupna količina zračenja, jer ćemo, barem po gradovima, imati četiri generacije antena: 2G, 3G, 4G i 5G (prva generacija već neko vrijeme nije u funkciji), a ne treba zanemariti ni kućni WiFi.

Međutim, kad 5G jednom zaživi, za pretpostaviti je da će operateri postupno gasiti starije generacije, što se dijelom već i događa. Još prije desetak godina smo vidjeli da su u nekim područjima pune pokrivenosti 3G signalom počeli ukidati EDGE i GPRS, koji su dio 2G infrastrukture.

Dakle, jedina objektivna i lako dokaziva opasnost od 5G mreža leži u povećanoj ukupnoj količini antena koje zrače, a ne u njima samima, i zato su takvi argumenti protiv gradnje 5G mreža per se, u startu deplasirani. One političke snage koje baš imaju potrebu za djelovanem, radije neka se zalažu za ukidanje 2G, pa čak i 3G antena tamo gdje one više nisu potrebne zbog velike gustoće 3G, odnosno 4G, a uskoro i 5G antena, a korisnici zabrinuti za zdravlje mogu razmisliti o smanjenju korištenja mobitela. Isto tako bi telefonski razgovor, za vrijeme kojeg mozak dobiva najveću količinu zračenja, mogli zamijeniti tipkanjem poruka.

Zbog svega navedenog, smatramo da bi borci za zdravlje trebali cijeli problem elektromagnetskog zračenja sagledati u cjelini, a ne selektivno napadati 5G tehnologiju.

https://mob.hr/


Šire se čudne teorije o novoj 5G mreži. Trebamo li se bojati njenog zračenja?
Nenad Jarić Dauenhauer 13.1.2019.

https://www.index.hr/x


 
Ne postoje dokazi da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje
Petar Vidov, 27 svibnja, 2019 
 
 https://faktograf.hr/


5g mreža je opasna!

VAPAJ SVJETSKIH STRUČNJAKA: ‘Zaustavite širenje ove tehnologije! Ti su valovi energetsko oružje vojnih operacija i kontroliraju mase!’
Ines Brežnjak, Subota, 15. lipanj 2019.

U posljednje vrijeme, građani su sve zabrinutiji i sve glasnije izražavaju svoje negodovanje zbog antenskih stupova, odnosno baznih stanica, koje teleoperateri diljem Hrvatske postavljaju doslovno gdje god požele. Razlog tome su najliberalnija pravila, odnosno zakoni u Europi po pitanju teleoperatera, koje očigledno, jedino Hrvatska ima. Ukratko – dozvoljavamo im sve, pa i gradnju baznih stanica bez građevinskih dozvola, što nije uobičajena praksa niti u zemljama koje nisu Članice Europske unije, a kamoli u zapadnim zemljama EU-a.

Već sada ih je previše, a sve se dodatno pogoršava činjenicom da nam u skoro vrijeme dolazi i postavljanje infrastrukture za 5G mrežu koja će biti još gušće postavljena, a osim na Zemlji, bit će postavljena i u Svemiru. Naime, 5G zahtjeva postavljanje baznih stanica na svakih 100 metara, pa čak i manje, a sama tehnologija koristiti milimetarske valove, koji se slabo prenose kroz čvrste materijale.

Dio građana smatra kako je cijela ova priča zapravo samo ‘nepotrebna hajka’ te ne vjeruju u štetnost zračenja na ljudsko zdravlje. No, s time se nikako ne slaže grupa uglednih svjetskih znanstvenika, koji su sastavili te uputili Međunarodni apel “Zaustavite 5G mrežu na Zemlji i u Svemiru”, a koji su uputili UN-u,WHO-u, EU-u,Vijeću Europe i vladama svih država.

“Zaustavite 5G mrežu na Zemlji i u Svemiru”,

https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal

Postoje dokazi da je 5G štetan i da može ugroziti čovječanstvo!

U svojem apelu, stručnjaci upozoravaju na štetnost uvođenja 5G mreže i infrastrukture kako za ljude, tako i za životinje te za okoliš. Sukus svega je da će 5G tehnologija biti postavljena puno gušće, odnosno – baznih će stanica biti puno više nego do sada.

“Unatoč širokom poricanju, dokazi da je radio frekvencijsko zračenje (RF) štetno za život već su nepobitni. Akumulirani klinički dokazi oboljelih ljudi, eksperimentalni dokazi o oštećenju DNA stanica i organskih sustava raznih biljaka i životinja, te epidemiološki dokazi da su glavne bolesti moderne civilizacije – rak, srčane bolesti i dijabetes u velikoj mjeri uzrokovane elektromagnetnim onečišćenjem, čine dokumentacijsku bazu sa znatno više od 10.000 stručno recenziranih znanstvenih radova”, stoji u njihovom apelu te nadodaju:

“Ako se planovi telekomunikacijske industrije za 5G ostvare, nitko, niti jedna životinja, ptica, kukac ni biljka na Zemlji, neće moći izbjeći izloženost, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, na razinama RF zračenja, desetina do stotina puta većih od danas postojećih, bez ikakve mogućnosti bijega, bilo kamo na planeti. Ovi 5G planovi prijete izazivanjem ozbiljnih, nepopravljivih utjecaja na ljude te trajnim oštećenjem svih ekosustava Zemlje. Moraju se poduzeti neodgodive mjere zaštite čovječanstva i okoliša, skladu s etičkim imperativima i međunarodnim ugovorima.”

Inače, i prije nego su znanstvenici poslali ovaj apel, bilo je pokušaja od strane stručnjaka da se ovaj veliki problem riješi, a možda jedan od najpoznatijih primjera je Freiburger Appeal, koji je potpisalo više od 3.000 liječnika, a u kojem su pozvali na zaustavljanje, dok je 2015. godine 215 znanstvenika iz 41 zemlje uputilo je alarmantno upozorenje Ujedinjenim Narodima (UN) i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Zračenja uzrokuju brojne bolesti

Brojna istraživanja i studije dokazuju štetne učinke zračenja na zdravlje čovjeka, a učinci uključuju promjenu srčanog ritma, promjenu ekspresije gena, promjenu metabolizma, promjenu matičnih stanica, rak, kardiovaskularne bolesti, kognitivna oštećenja, oštećenja DNA, utjecaje na opće stanje, porast slobodnih radikala, poteškoće u učenju i pamćenju, pogoršanu kvalitetu sperme, pobačaj, neurološka oštećenja, pretilost i dijabetes te oksidativni stres.

Zračenja imaju i štetne utjecaje na zdravlje kod djece, a ti kobni utjecaji uključuju autizam, poremećaj pažnje uzrokovan hiperaktivnošću (ADHD) te astmu.

Najnoviji pak dokazi još su strašniji nego sve iznad nabrojeno, a uključujući posljednje studije upotrebe mobilnih telefona i rizika za rak mozga, pokazuju da je RF zračenje dokazani karcinogen za ljude i da bi se trebalo klasificirati kao karcinogen ”Group1”, zajedno s duhanskim dimom i azbestom.

Milimetarski valovi zapravo su energetsko oružje

Od svega možda najviše zabrinjava činjenica korištenja milimetarskih valova. Potpisnici ovog apela smatraju da se provodeći emitiranje 5G na Zemlji i iz svemira nemarno kocka s budućnošću života na Zemlji, posebice zato što su milimetarskih valovi koje 5G koristi, prethodno korišteni kao energetsko oružje u vojnim operacijama i za kontrolu masa.

Iako se politički dužnosnici ‘oglušuju’ na ovu temu, posebno u Hrvatskoj, istina je da postoje nepobitni dokazi koji će drastično utjecati na budućnost Zemlje, što po pitanju našeg zdravlja, što s druge strane po pitanju cjelokupnog ekosistema.

Hoće li uspjeti u Hrvatskoj?

Malim koracima, i u Hrvatsku se polako uvodi 5G mreža. Građani su sve glasniji po tom pitanju – negoduju, traže da se konačno urede zakoni koji će regulirati postavljanje baznih stanica te koji će ih eliminirati s područja gdje ljudi žive, odnosno gdje se nalaze vrtići i škole. Odlična stvar je u tome što se sada polako udružuju, najčešće oko Facebook grupe “Zaustavimo 5G i ilegalnu infrastrukturu telekoma u Hrvatskoj”, koju je pokrenula jedna od članica Živog zida, Maja Očko Šunjić.

“Zaustavimo 5G i ilegalnu infrastrukturu telekoma u Hrvatskoj”

Hoće li se uspjeti u tom naumu, ili će Hrvatska ponovo pasti na koljena te pogodovati teleoperaterima koji kod nas imaju visokih 43% zarade, odnosno najviše u Europi, vidjet ćemo uskoro. Politika o ovome mudro šuti, stoga sve na kraju ostaje na građanima – podignuti glas i boriti se za zdravlje naše djece ili pognuti glavu i dopustiti nečemu da dovede čovječanstvo do ruba.

UN-u,WHO-u,EU-u,Vijeću Europe i vladama svih država,
Mi, dolje potpisani znanstvenici, liječnici, organizacije za zaštitu okoliša i građani iz zemalja 204, hitno pozivamo na zaustavljanje implementacije bežične tehnologije 5G (pete generacije), uključujući 5G iz svemirskih satelita. 5G će masovno povećati izloženost radio frekvencijskom zračenju (RF), povrh zračenja koje emitiraju već instalirane 2G, 3G i 4G telekomunikacijske mreže. RF zračenje je dokazano štetno za ljude i okoliš. Uvođenje 5G predstavlja pokus na čovječanstvu i okolišu koji se, prema međunarodnom pravu, definira kao zločin.
Sažetak
Telekomunikacijske tvrtke širom svijeta, uz podršku vlada, spremne su u naredne dvije godine implementirati bežičnu mrežu pete generacije (5G). To se predstavlja kao isporuka, na globalnoj razini prepoznate, društvene promjene, bez presedana. Imat ćemo "pametne" domove, "pametne" tvrtke, "pametne" autoceste, "pametne" gradove i autobuse. Doslovno sve što posjedujemo i kupujemo, od hladnjaka i perilica do kutija za mlijeko, četki za kosu i dječjih pelena, sadržavat će antene i mikročipove i biti će bežično povezano na Internet. Svaka osoba na Zemlji imat će trenutni pristup super brzoj, latentnoj bežičnoj komunikaciji s bilo koje točke na planetu, čak i iz prašuma, sredine oceana i Antarktika.
Ono što se šire ne priznaje, jest da će to također, na globalnoj razini, rezultirati promjenama okoliša, bez presedana. Planiranu gustoću radio frekvencijskih odašiljača nemoguće je predvidjeti. Uz milijune novih 5G baznih stanica na Zemlji te 20.000 novih satelita u svemiru, i 200 milijardi prijenosnih objekata, bit će, prema procjenama, dio Interneta Stvari do 2020. godine, a trilijun objekata nekoliko godina kasnije. Komercijalne 5G mreže na nižim frekvencijama i sporijim brzinama implementirane su sredinom 2018. godine u Qataru, Finskoj i Estoniji. Početak uvođenja 5G na iznimno visokim frekvencijama (milimetarskim valovima), planira se krajem 2018. godine.
Unatoč širokom poricanju, dokazi da je radio frekvencijsko zračenje (RF) štetno za život već su nepobitni. Akumulirani klinički dokazi oboljelih ljudi, eksperimentalni dokazi o oštećenju DNA stanica i organskih sustava raznih biljaka i životinja, te epidemiološki dokazi da su glavne bolesti moderne civilizacije - rak, srčane bolesti i dijabetes u velikoj mjeri uzrokovanei elektromagnetnim onečišćenjem, čine dokumentacijsku bazu sa znatno više od 10.000 stručno recenziranih znanstvenih radova.
Ako se planovi telekomunikacijske industrije za 5G ostvare, nitko, niti jedna životinja, ptica, kukac ni biljka na Zemlji, neće moći izbjeći izloženost, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, na


Leopold Prlić: 5G - našao sam ih još ??   (FB)

Šalu na stranu, stvarno me zanima što to točno jesu ovi odašiljači jer očito ih ima po gradu.
Došao sam do toga da postoji nešto sto se zove wifi4EU projekt, gdje plemenita EU praktički besplatno daje tu tehnologiju i opremu kako bi internet bio još brži, dostupniji ili što već.

Kao sto sam pretpostavio i jučer i potvrdilo mi dosta ljudi - 5G u nastajanju.

Naravno da neće stavljati prijemnike na kojima piše 5G...to će biti sve polako progurano kroz projekte tipa ‘wifi4EU’ i neće se čovjek ni okrenuti, a ‘infrastruktura’ će postojati bez da se građane išta pitalo.

Srećom, ovo je još relativno u povojima kod nas i sad je zadnji trenutak da se ljude informira i da se počne sabotirati uspostavljanje 5G mreže. Građani moraju imati pravo odbiti da Zagreb bude 5G grad i to pod hitno treba staviti u nekakvu zakonsku proceduru.

Kako su G-ovi rasli tako je čovječanstvo postajalo manje slobodno, bolesnije i strašljivije. I evo nas sada svih u kućama i stanovima, ne smijemo van i kako onda vjerovati da koncept 5G može pomoći i usavršiti čovjeka i ‘povesti ga u bolje sutra’...

Čak i da ovi svi prijemnici nemaju veze nikakve s 5G tehnologijom istina je da ta tehnologija postoji i koristi se. Idemo to ‘zabraniti’ ako još nije kasno.

Čini se kao David protiv Golijata ali vrijedi probati.


 

Anonimus (fb)

5G mreža:

Ergo: Ako sa 2,54 GHz grijemo i kuhamo, zamislite šta je sa 70 GHz. To je oružje!


5G mreža - Nakon dodjele radiofrekvencija Hrvatska će postati veliko gradilište
5G mreža u Hrvatskoj
Kata Pranić

Kad iduće godine, nakon što Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijeli frekvencije, počne izgradnja 5G mreže u Hrvatskoj, posla će biti osim za teleoperatere i za građevinske te ICT tvrtke. Jer da bi se moglo ugraditi i komercijalizirati 5G mrežu, zbog njena velika kapaciteta i brzine prijenosa podataka, treba izgraditi infrastrukturu, odnosno nove bazne stanice i antenske sustave radi pokrivanje velikih područja, te veliki broj novih malih ćelija za ona područja koja nisu pokrivena osnovnim baznim stanicama.

Osim toga, trebat će međusobno povezati bazne stanice agregacijskim mrežama velike propusnosti što će se ostvarivati izgradnjom svjetlovodne mreže. Iako će u izgradnji 5G mreže sudjelovati sva tri hrvatska teleoperatera, dosad je samo jedan potpisao 5G-e ugovor, radi se o ugovoru Hrvatskog Telekoma s Ericssonom Nikolom Teslom (ENT) koji vrijedi više od 1,6 milijarde kuna.

Ugovor je potpisan u lipnju ove godine i ENT-e će do 2024. biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže HT-e. Cilj HT-a je 5G mrežom korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom.
Kasni se s uvođenjem 5G

Na uvođenju 5G mreže rade još i A1 Hrvatska i Tele2, a svaki od njih već je u nekoliko hrvatskih gradova obavio testiranje iste. Osim toga, sva tri hrvatska teleoperatera zajednički će ugraditi i komercijalizirati 5G mrežu u Osijeku koji je krajem ove godine trebao postati prvi 5G grad u Hrvatskoj, no zbog pandemije koronavirusa kasni se s uvođenjem 5G. Grad Osijek izravno ne sudjeluje u izgradnji 5G infrastrukture nego različitim mjerama i odlukama sustavno stvara poticajno poslovno okružje kako za vrlo razvijeni ICT sektor i poslovne aktivnosti u drugim sektorima, tako i za potencijalne investiture.

U A1 Hrvatska ističu da su za uspješnu primjenu 5G-a potrebna nova frekvencijska područja, nova moderna infrastruktura u temeljnoj mreži, veliki kapaciteti na optičkoj mreži i nova radio-pristupna tehnologija. Stoga stručnjaci A1 rade na najnovijim tehnologijama te pripremaju opremu i cijelu arhitekturu mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigao konačni cilj – velike internetske brzine i niska latencija. Sva provedena testiranja pokazala su spremnost A1 Hrvatske za uvođenje mreže nove generacije čiji je potencijal velik te je cilj imati što više zainteresiranih subjekata za prikaz važnosti 5G u razvoju zdravstva, edukacije, ICT-a, otvaranja radnih mjesta kroz digitalizaciju društva, automatizaciju i robotizaciju industrijske proizvodnje te razvoj smart cityja.

I Tele2 snažno podržava uvođenje 5G tehnologije, a planira u Osijeku uspostaviti inicijalnu pokrivenost 5G mrežom. U Tele2 također ističu kako, da bi 5G tehnologija funkcionirala, treba izgraditi vlastitu infrastrukturu i nadograditi radio uređaje na baznim postajama te osigurati povezivanje. Tele2 koristi opremu i proizvode svih vodećih proizvođača telekomunikacijske opreme, a u posljednjih pet godina uložio je više od 400 milijuna kuna u modernizaciju svoje mreže.

Unatoč trenutačnom zastoju uvođenje 5G mreže, posao vrijedan milijarde kuna, trebao bi doživjeti zamah u prvom polugodištu iduće godine kad HAKOM provede prvu dodjelu radiofrekvencijskog spektra koja će uključivati temeljne 5G frekvencijske pojaseve: 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.

Sve o ovoj aktualnoj i važnoj temi možete pročitati u posljednjem tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.


https://www.lider.media/poslovna-scena/hrvatska/5g-mreza-nakon-dodjele-radiofrekvencija-hrvatska-ce-postati-veliko-gradiliste-133109

 

5G mreža i zračenje, evo što kaže struka
Autor: Zdrav život/HTV
26. 09. 2020.

Osim COVID-a 19, druga po učestalosti tema koja zaokuplja pažnju javnosti ovih dana čuvena je peta generacija mobilnih mreža, kraće rečeno 5G mreža. Ono što, čini se, najviše zabrinjava građane jest zračenje baznih stanica potrebnih za rad ove mreže.

Otprilike svakih deset godina nova generacija mobilnih mreža zamjenjuje prethodnu. Tako je 2019. i 2020. godine krenula implementacija nove 5g mreže, a paralelno s time krenule su kritike i teorije o štetnosti ovih mreža i njihovih odašiljača za ljudsko zdravlje. Riječ je elektromagnetskom zračenju, elektromagnetskim valovima koji se kreću na skali od radiovalova, niske frekvencije do gama zračenja na vrhu te ljestvice, a raspon veličina na toj skali je 10 na tridesetu.

Svi ti elektromagnetni valovi imaju svoju energiju, pa ako se radi o vrlo visokofrekventnim valovima govorimo o ionizirajućem zračenju, a na frekvencijama i milijun puta manjima, ionizacije nema. Te neionizirajuće niže frekvencije koriste se i u komunikacijama, i prenose toplinsku energiju.

Unatoč tom nedostatku istraživanja o utjecaju elektromagnetskog zračenja na žive organizme i dalje traju. Otkad se pojavila prva generacija mreža još u osamdesetima krenule su prve takve studije, a već sada ih je nebrojeno mnogo objavljeno upravo o utjecaju 5g mreža.

Dio znanstvenika ipak se zalaže za obustavu uvođenja nove mreže dok se detaljnije ne istraži, a dio pak tvrdi kako niti jedno istraživanje do sada nije potvrdilo tu korelaciju.

Tehnologija mobitela se promijenila i njihova snaga zračenja slabija je nego prije. A u tom se smislu, tvrdi doktorica Jelena Macan s Instituta za medicinska istraživanja, tehnologija i dalje razvija.

- Što imate veću frekvenciju, imate kraći val i slabiju penetraciju kroz kožu u organizam. Recimo, kod visoke frekvencije 5G mreže se pokazalo da griju samo dva milimetra kože, epidermisa, a ispod toga se zapravo taj učinak gubi odnosno zanemariv je, kaže dodajući kako bi znanstveno bilo zanimljivo proučavati učinak na kožu i na oko.

Ova nova generacija mobilnih mreža zamišljena je kao sveobuhvatna, potpuno integrirana mreža, adekvatna za pružanje različitih vrsta usluga, s naglaskom na 3 osnovne- poboljšani širokopojasni pristup Internetu, masovna komunikacija jednostavnih senzora te takozvane ultrapouzdane komunikacije.
Implementacija 5g mreže i izgradnja potrebne infrastrukture tek je krenula, a potpuna pokrivenost, odnosno 5g mreža u punom smislu, što se Europe tiče, očekuje za otprilike 5 godina. 4g mreža, primjerice, na nekim područjima još uvijek, 10 godina od implementacije, nije sasvim zaživjela. Radi se o procesu umrežavanja koji je dugotrajan, zahtjeva ulaganje, a sukladno tome i istraživanja o učinkovitosti, ali i utjecaju na zdravlje.

Mogu li ove mreže imati značajniji utjecaj na zdravlje, govorio je za emisiju Zdrav živo ti Gordan Šišul, predstojnik Zavoda za radiokomunikacije.

https://magazin.hrt.hr/659197/5g-mreza-i-zracenje-evo-sto-kaze-struka

 

 

Hitovi: 2315