Predsjednički izbori – pred prvi krug

Kategorija: U potrazi Objavljeno: Ponedjeljak, 16 Prosinac 2019 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

          
Oduševljenje Škoro
             Ovo je Hrvatska - u Lisinskom

Za koga glasati? Komu pokloniti povjerenje? Ovako kaže lucidni D. Pešorda, a ja sam mu sklon povjerovati: "...Ako ste za ono što imamo posljednjih pet godina, glasovat ćete za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović; ako ste zato da nam se vrati ono što smo imali za vrijeme Zorana Milanovića, glasovat ćete, naravno, za Zorana Milanovića; ako ste za nemoguće promjene, glasovat ćete za onoga tko obećava nemoguće promjene, to jest za Mislava Kolakušića; ako ste pak za neizvjesne, ali ipak obećavajuće promjene – glasovat ćete za Miroslava Škoru. Izbor nije lagan kako se na prvi pogled čini: promjene ne znače uvijek promjene na bolje, a čak ni promjene na bolje, ne znače da nekim konkretnim ljudima neće biti gore. Bilo kako bilo, izbjegavajte ono što se vam nude kao novu normalnost, prodaju vam rog pod svijeću.  I ne dajte da vam itko ili išta ukrade Božić..."

Izbori su pred vratima i vjerojatno smo se već svi čvrsto usidrili u nekom od stajališta koje od imena koja nam se nude zaokružiti 22. prosinca. Svi mi imamo svoje razloge za takav izbor i zasigurno bi bilo iluzorno pokušavati na to utjecati. Ipak, usudio bih se predložiti da još jednom sve skupa protisnemo kroz ona Sokratova tri sita - da se podsjetimo svega što se sve zbivalo u vremenima koja su iza nas, što nas je ljutilo, zbunjivalo, frustriralo ili radovalo i oduševljavalo. Pa ako vam već nije svega dosta tu su poveznice koje će vas odvesti na tekstove koji će vam osvježiti zaboravljeno.

Neka mi se ne zamjeri što ću otkriti da su se meni osobno svidjele i učinile iskrenima poruke kandidata koji reče "...Želim biti predsjednik ujedinitelj napaćenog ali ponosnog i vrijednog naroda koji je u proteklih 20 godina doživio mnoga razočarenja... Bit ću neovisan u bilo kakvom političkom, poslovnom i privatnom utjecaju. Nitko me neće moći nazvati i reći što da radim. Račun ću polagati jedino narodu i ako mi narod pokaže palac dolje, sam ću otići, nećete me morati tjerati”, rekao je.„Deestradizirati ću funkciju predsjednika države i vratit ću joj izgubljeno dostojanstvo”. O drugima – onima koji su već imali priliku da djeluju, najbolje govore plodovi njihova rada, njihovi rezultati.

Ovdje treba naglasiti da bi najgora stvar bila ignorirati izbore i ne izaći na njih. Upravo je to ono što najviše odgovara onima koji nama ne odgovaraju. A baš nam se to redovito događa kod svih izbora. Zbog najrazličitijih razloga, najčešće zbog nevjerice da se time bilo što može promijeniti, gotovo polovica od svih birača ne izlazi na izbore. I onda se žalimo da nam je vlast ovakva i onakva.

Još bih ovdje ponovio misli domoljuba koje vrijedi poslušati: "Vrijeme je svima kojima je Hrvatska na srcu, političarima, povjesničarima, novinarima, svećenicima, akademicima i domoljubima svih staleža, zastati i zapitati se – Hoćemo li stvarno dozvoliti da lijenost, nemar, sebičnost, sluganstvo, laž, kukavičluk, nezahvalnost i nesloga ostanu vladati našim redovima, jer narod koji ne cijeni svoje mrtve, teško će u budućnosti, kada se Hrvatska ponovo nađe u smrtnoj opasnosti, pronaći sinove spremne braniti krvavo stečenu nezavisnost"(D. Dedić). 

https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/p-r/peorda-damir/33233-d-pesorda-pjevaci.html

Hitovi: 3341