Glazbene staze: Teatralno - osvrt na koncert

Kategorija: Uncategorised Objavljeno: Utorak, 26 Veljača 2019 Napisao/la Administrator
Fotografija Glazbene Staze.
                      Ansambl Glazbene staze

...Uz stavke iz ciklusa Lutke B. Martinu i Petroushskates J. Tower, izvedena je prvi put (praizvedba) skladba Maske našeg mladog i vrlo uspješnog pijanista i skladatelja Brune Vlaheka, sve djela za pierrot ansambl, koje je publika popratila snažnim aplauzima. U izvedbama nije bilo slabih mjesta, svi su bili raspoloženi i nadahnuti, i ni po čemu se nije moglo naslutiti da je tijekom priprema bilo nepredvidivih problema zbog kojih je sve do posljednjeg dana bilo upitno održavanje koncerta u zadanom terminu...

AnsGS

U nedjelju 24. veljače 2019. godine, ljubiteljima lijepe glazbe već dobro poznati zagrebački ansambl Glazbene staze, u okviru jubilarne 10. koncertne sezone istoimenog ciklusa, održao je u MD Lisinski vrlo zanimljiv i isto tako posjećen koncert pod nazivom Teatralno. I bilo je doista teatralno. Ne samo po izvedenim glazbenim djelima skladanim za teatar ili samo inspiriranim teatrom, nego i zbog dojma što ga je takav program budio kod posjetitelja. Ovoga puta stalnim članovima ansambla u sastavu Iva Ljubičić Lukić pijanistica, Eda Rimanić flautistica, Vlade Matulić klarinetist, Andrija Šimić violončelist, uz violinistice Đanu Kahriman i Evu Mah, pridružile su se i dvije posebne gošće: sopranistica Marija Lešaja i pijanistica Kosjenka Turkulin.

Kao što su i obećali u svojim najavama, umjetnici, još uvijek percipirani kao mladi, mada već s desetogodišnjim iskustvom čestih nastupa diljem lijepe naše, i prepoznati i od publike i od struke, uspjeli su svojim izvedbama oživjeti Ibsenovu Noru iz Lutkine kuće, nesretnu Shakespearovu Ofeliju, razigranog Petrušku, likove commedie del arte - Pierrota, Harlekina i Kolumbinu, kao i cara u svom najnovijem ruhu.

Potsjetit ćemo vas da je Pierrot tužni klaun blijedog lica i slomljenog srca. Srce mu je slomila Kolumbina. Preoteo ju je obijesni Harlekin. Za razliku od njega, Pierrot je iskren, naivan, zaljubljen i neshvaćen. On je umjetnik. Kao takav, Pierrot je postao inspiracija brojnim umjetnicima tijekom posljednja tri stoljeća. Mnoga književna, likovna, filmska i glazbena djela nastala su inspirirana njegovim likom. Sve je započelo s pantomimom i commediom dell'arte 17. stoljeća. Mit o tom neobičnom liku traje sve do danas pa je utjecao na mnoge umjetnike poput Davida Bowiea i Charlie Chaplina, a kako stvari stoje, nije mu mogao odoljeti ni ansambl Glazbene staze, koji je po svom sastavu i senzibilitetu prema takvim glazbenim temama, jedini hrvatski Pierrot ansambl.

Uz stavke iz ciklusa Lutke B. Martinu i Petroushskates J. Tower, izvedena je prvi put (praizvedba) skladba Maske B. Vlaheka, sve djela za pierrot ansambl, koje je publika popratila snažnim aplauzima. U izvedbama nije bilo slabih mjesta, svi su bili raspoloženi i nadahnuti, i ni po čemu se nije moglo naslutiti da je tijekom priprema bilo nepredvidivih problema zbog kojih je sve do posljednjeg dana bilo upitno održavanje koncerta u zadanom terminu

S jednakim oduševljenjem popraćeni su nastupi sopranistice Marije Lešaje uz pratnju pijanistice Kosjenke Turkulin, koje su izvele 5 Ofelijinih pjesama, WoO post.22, J. Brahmsa i dvije pjesme (Pantomime i Pierrot) iz ciklusa Quatre chanson de jeunesse C. Debyssyja. Da bi cijela večer bila upamćena kao izuzetno zanimljiva i sadržajna doprinijele su pijanistice: Kosjenka Turkulin s virtuoznom izvedbom Tarantelle, op.43 za klavir solo F. Chopina kao i Iva Ljubičić Lukić u klavirskom duu s Kosjenkom u izvedbi Kazališne suite za klavir četveroručno A. Kabilja.

A. Bukovac

Teatr

Izvode:
Marija Lešaja, sopran
Kosjenka Turkulin, klavir
i
Ansambl Glazbene staze
Eda Rimanić, flauta
Vlade Matulić, klarinet
Đana Kahriman, violina
Eva Mach, violina
Andrija Šimić, violončelo
Iva Ljubičić Lukić, klavir

Program:
B. Martinů: Izbor iz ciklusa Lutke, za pierrot ansambl
J. Brahms: 5 Ofelijinih pjesama, WoO post.22, za sopran i klavir
C. Debussy: Izbor iz ciklusa Chansons de jeunesse, za sopran i klavir
F. Chopin: Tarantelle, op. 43, za klavir solo
B. Vlahek: Maske, za pierrot ansambl (praizvedba)
A. Kabiljo: Kazališna suita, za klavir četveroručno
J. Tower: Petroushskates, za pierrot ansambl

 

 Eda
                                       Eda Riminić
 
 
EvaMah
                                 Eva Mah
 
 
 ana
                                         Đana Kahriman
 
 
Kosjenka
                                   Kosjenka Turkulin
 
 
Vlade
                                         Vlade Matulić
 
 
Andrija
                                         Andrija Šimić
 
 
Fotografija Glazbene Staze.
                           Eda, Vlade, Andrija
 
 
 Fotografija Glazbene Staze.
                    Ansambl Glazbene staze
 
 
Iva
                                            Iva Ljubičić Lukić
 
 
Iva i Kos
                                      Kosjenka i Iva
 
 
Fotografija Glazbene Staze.
                               Kad se svira četveroručno...
 
 
Kos i Marija
                         Marija Lešaja uz pratnju Kosjenke Turkulin
 
 
 
 
Hitovi: 4335