Majka Iva

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Subota, 16 Veljača 2019
Napisao/la Administrator
Majka
                      Majka Iva s unukom

Kao da je jučer bilo kad je otišla, a već je tomu dosta godina. Uvečer se još šalila s unucima, a onda u noći zauvijek zaspala. Otišla je iznenada u svojoj 91. godini. Mirno i tiho kako je i živjela. Ispratili smo je onako kako bi, zasigurno, i ona željela. Najprije je „posjetila“ svoju kućicu u Prisoju za kojom je toliko čeznula, prenoćila u njoj, a potom se pridružila svome dragom Mirku koji ju je čekao pola stoljeća u njihovu hladnom domu na Maljevinama. Don Mihovil je propovijedao tako nadahnuto kako ga nikada ranije nisam čuo ne štedeći riječi priznanja i hvale. Otišla je naša draga starica ali njen „pognut lik“, nasmiješeno lice i blagi pogled često su mi i sada u mislima. I gotovo sam siguran kako i dalje, kao i cijeloga svoga života, sada negdje među zvjezdama u nebeskim dverima u društvu anđela i svog voljenog Mirka za kojega je, vjerujem, izmolila milost i mjesto pored sebe, bdije nad nama.

Opširnije:Majka Iva

Prof. dr. Šimun Križanac - posljednje zbogom

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Subota, 26 Siječanj 2019
Napisao/la Administrator
simun krizanac
           Prof. dr. Šimun Križanac sa suradnicima 

"...Kad umire čovjek, umire dio svijeta...i zemlja postaje teža i iskusnija i ljudskija i veća za jednu ranu i dublja za jednu jamu..." Veliki naš pjesnik sigurno je mislio na ljude formata doktora Šimuna Križanca koji nas je zauvijek napustio ovih dana. Posljednje zbogom prijatelju i kolegi na  Tomislavcity.com napisao dr. Ivan Bagarić. I dodao: ... znao je svratiti tu.. bio je osebujan čovjek... naoko radikalan a u duši to nije bio...

Opširnije:Prof. dr. Šimun Križanac - posljednje zbogom

Quo vadis, Hrvatska?

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Nedjelja, 04 Studeni 2018
Napisao/la Administrator
Doček
                         Ovo je Hrvatska
...I komu vjerovati, koga slušati, slijediti? Jedne, druge, treće? Svi lijepo pričaju, svi se kunu da rade za opće dobro, u općem interesu. Ali treba biti doista slijep pa ne vidjeti da je malo prečesto iza svega toga tek obmana, nedosljednost, prijetvornost. Pa i prijezir, bahatost. Od vjerodostojnosti malo pa ništa. A imali su prilike, nisu ih iskoristili. Osim za svoje sebične ciljeve i interese. Koje obično dobro skrivaju. Osobito prije izbora. Za to ne možemo ne upitati se: Kamo ideš Hrvatska?  Quo vadis? Ima li izlaza? Ima li nam spasa?... O svemu što je ovdje tek natuknuto možete se pobliže informirati u izabranim tekstovima naših ponajboljih autora koji slijede (koje najčešće ne možete naći vodećim medijima) i dobiti cjelovitiju sliku Hrvatske danas.
 

Opširnije:Quo vadis, Hrvatska?

Izlizana Bašćanska tavuleta

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Subota, 22 Rujan 2018
Napisao/la Administrator

Bašć

Izlizana Bašćanska tavuleta 'rvackeg ditinjevanja, zaudobjeni friži glagojaški' serpentini; isfrolani patakuni, žurke i kadeni. Izlizani Ideali i misali po 'rvackin oputinan; sokolaški procesjuni, pricešćeni demonštracjuni od taverni, do taverni! Svitlosju kerv častna vikovični terpećemu naslidovati pogerda Balkanike...Ova monumentalna čakavština našeg velikog poeta s Juga Ljube Stipišića Dalmate, koji nas je napustio pred koju godinu, neka bude uvod u malu "odiseju" Lijepom Našom, sve kroz priloge koje ste vi slali zadnjih godina.  Ima tu svega: i lijepih riječi, i narodne mudrosti, i malo naše starine, a najviše ljepota Domovine koje nam zbog ovog našeg užurbanog vremena često ostanu izvan vidokruga.

Opširnije:Izlizana Bašćanska tavuleta

Bleiburg - simbol najveće hrvatske tragedije

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Subota, 05 Svibanj 2018
Napisao/la Administrator

Bl5

Foto: A.Lj.

...Za Vinka Nikolića je to najveća tragedija naroda u cijeloj njegovoj povijesti, tragedija koja je potresla milijun ljudi, razorila na tisuće obitelji, uništila jednu mladu državu, osudila nekoliko generacija na doživotno progonstvo,  na nestanak u tuđim zemljama bez traga... (Iz knjige Sudbonosci, Josipa Jovića, Verbum, Split 2000).

Opširnije:Bleiburg - simbol najveće hrvatske tragedije