Quo vadis Hrvatska?

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Nedjelja, 04 Studeni 2018
Napisao/la Administrator
Doček
                         Ovo je Hrvatska
...I komu vjerovati, koga slušati, slijediti? Jedne, druge, treće? Svi lijepo pričaju, svi se kunu da rade za opće dobro, u općem interesu. Ali treba biti doista slijep pa ne vidjeti da je malo prečesto iza svega toga tek obmana, nedosljednost, prijetvornost. Pa i prijezir, bahatost. Od vjerodostojnosti malo pa ništa. A imali su prilike, nisu ih iskoristili. Osim za svoje sebične ciljeve i interese. Koje obično dobro skrivaju. Osobito prije izbora. Za to ne možemo ne upitati se: Kamo ideš Hrvatska?  Quo vadis? Ima li izlaza? Ima li nam spasa?... O svemu što je ovdje tek natuknuto možete se pobliže informirati u izabranim tekstovima naših ponajboljih autora koji slijede (koje najčešće ne možete naći vodećim medijima) i dobiti cjelovitiju sliku Hrvatske danas.
 

Opširnije:Quo vadis Hrvatska?

Taj čudesni svijet

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Srijeda, 26 Rujan 2018
Napisao/la Administrator
Korčula 
Korčula
Ako razmišljate o putovanju po svijetu, ako vam se čini da se to neće baš tako skoro dogoditi, ili ako se dvoumite kamo biste krenuli, evo prilike da na ovoj stranici bar virtualno skoknete do mjesta o kojima ste maštali, možda i učili u školi; o kojima ste čitali u lektiri ili ste ih već vidjeli u filmovima ili tv. emisijama. U prilozima koje vam donosimo, s majstorski urađenim prezentacijama i vrhunskim fotografijama učinjenim diljem cijelog svijeta a koje smo dobili od vas proteklih godina, možete obnoviti svoje sijećanje, možda otkriti i ponešto novoga, i uživati u njima. Ima ih podosta, možda će vam se učiniti i previše, ali, jednostavno, činilo nam se da bi bila šteta ne pokazati ih ovako sve zajedno. Uostalom, njih nije dovoljno samo pogledati; oni su toliko vrijedni i zanimljivi, barem većina, da ćete se vjerojatno i malo češće vraćati na njih.
 

Opširnije:Taj čudesni svijet

Izlizana Bašćanska tavuleta

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Subota, 22 Rujan 2018
Napisao/la Administrator

Bašć

Izlizana Bašćanska tavuleta 'rvackeg ditinjevanja, zaudobjeni friži glagojaški' serpentini; isfrolani patakuni, žurke i kadeni. Izlizani Ideali i misali po 'rvackin oputinan; sokolaški procesjuni, pricešćeni demonštracjuni od taverni, do taverni! Svitlosju kerv častna vikovični terpećemu naslidovati pogerda Balkanike...Ova monumentalna čakavština našeg velikog poeta s Juga Ljube Stipišića Dalmate, koji nas je napustio pred koju godinu, neka bude uvod u malu "odiseju" Lijepom Našom, sve kroz priloge koje ste vi slali zadnjih godina.  Ima tu svega: i lijepih riječi, i narodne mudrosti, i malo naše starine, a najviše ljepota Domovine koje nam zbog ovog našeg užurbanog vremena često ostanu izvan vidokruga.

Opširnije:Izlizana Bašćanska tavuleta

Bleiburg - simbol najveće hrvatske tragedije

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Subota, 05 Svibanj 2018
Napisao/la Administrator

Bl5

Foto: A.Lj.

...Za Vinka Nikolića je to najveća tragedija naroda u cijeloj njegovoj povijesti, tragedija koja je potresla milijun ljudi, razorila na tisuće obitelji, uništila jednu mladu državu, osudila nekoliko generacija na doživotno progonstvo,  na nestanak u tuđim zemljama bez traga... (Iz knjige Sudbonosci, Josipa Jovića, Verbum, Split 2000).

Opširnije:Bleiburg - simbol najveće hrvatske tragedije

Marija Selak: O hrvatskoj zbilji (i Istanbulskoj konvenciji)

Kategorija: O stranici
Objavljeno: Nedjelja, 28 Siječanj 2018
Napisao/la Administrator

m selak

Filozofkinja Marija Selak u posljednjih je nekoliko godina, zahvaljujući sudjelovanju u HRT-ovoj emisiji Peti dan, ali i objavljivanju različitih ogleda i polemika u mnogim medijima postala jedna od najpoznatijih društvenih analitičarki u hrvatskoj javnosti. Jedna je od rijetkih osoba iz javnog života čije mišljenje vrijedi čuti jer nije ideološki kontaminirano, koja nam svima, osobito mladima, može pomoći u razumijevanju poteškoća i kontroverzi koje guše naše podijeljeno društvo. Osim o ideološkim i svjetonazorskim podjelama ona otvorena govori o najvećim slabostima našeg društva poput sistemske korupcije, nepotizma, negativne selekcije, o (ne)funkcioniranju pravosuđu, o političkom kadroviranju i okoštalim stranačkim strukturama baziranima na autoritarnom sustavu koji omogućuje napredovanje isključivo poslušnicima, o bioetičkim enigmama, rodnoj ideologiji, o Istanbulskoj konvenciji  i drugim aktualnim pitanjima (Iz intervjua za portal Direktno hr i nastupa na HRT). 

Opširnije:Marija Selak: O hrvatskoj zbilji (i Istanbulskoj konvenciji)