Zanimljivo i poučno

Kategorija: Od prijatelja Objavljeno: Petak, 14 Rujan 2018 Napisao/la Administrator

Indeks Članka

kineski zid 810x511
Kineski zid
 
Kako su se stari Kinezi prešli gradeći svoj veliki zid, što se događa kad svoje ideje protresemo kroz Sokratova tri sita, što nam katkad znaju otkriti naši snovi; kako se ponekad dolazi do čvrstih uvjerenjau - sve ste to vjerojatno već negdje pročitali, a ovdje vam ponavljamo da se podsjetite. Malo mudrih izreka i zagonetke za djecu! Možda će vam se dopasti. Ako ne - ima i drugih stvari.

 

Kineski zid

Kada su stari Kinezi odlučili živjeti u miru izgradili su svoj zaštitni zid misleći da ga zbog njegove visine, dužine i čvrstine nitko ne može prijeći. Jer doista, bila je to jedina građevinu na Zemlji koja se vidi s Mjeseca. Tijekom prvih 100 godina postojanja zida, napadnuti su tri puta i svaki put su ga neprijateljske snage prešle bez pol muke podmitivši čuvare zida.

U čemu su pogriješili? U tome što su izgradnjom zida zanemarili izgradnju karaktera ljudi. Jedan orjentalist objasnio je to ovim riječima:
 
- Želite li uništiti neku civilizaciju imate tri načina:
  • uništite obitelj - najbolje ćete to učiniti omalovažavanjem uloge majke. Žene će se početi stidjeti što su majke, što su kućanice, i "bježat" će od te uloge!
  • uništite odgoj i obrazovanje - ugrozite položaj učitelja, umanjite njihovu ulogu; to će dovesti do smanjenja njihova društvenog ugleda i poštovanja; djeca će ih početi prezirati, a rezlutat će biti da će se u tom zanimanju pokrenuti procesi negativne selekcije.
  • obezvrijedite uzore - smanjite vrijednost istinskih autoriteta, učenih ljudi i nitko ih više neće slušati ni slijediti!

A što je snama, kakvim putem mi idemo ?

Anonimus 

 

 Možeš kupiti

 

 

 Fra grga

 

Hitovi: 7810