V. Starešina: Velika koalicija na pomolu?

Kategorija: Iz medija Objavljeno: Utorak, 05 Lipanj 2018 Napisao/la Administrator

Foto: narod.hr

...Stranka i Partija će morati promijeniti izborni sustav, učiniti ga vjerodostojnijim u promicanju demokratskih izbornih načela. Baš kao što je nekoć Partija bila duhom vremena prinuđena raspisati višestranačke izbore. I što se budu više opirali, imat će više naroda protiv sebe. U tim promjenama neće moći izostaviti dopisno glasovanje, odnosno izbaciti iz izbornog procesa onih 375 tisuća hrvatskih birača koje su svojim klijentelizmom posljednjih godina potjerali da potraže egzistenciju izvan Hrvatske. I poslije izbora možda neće imati dovoljno ruku za veliku koaliciju...Ovako piše Višnja Starešina u Slobodnoj Dalmaciji, što prenosi Narod.hr pa i mi. A ona je osoba koja zna i koju treba čitati i poslušati.

Veliki trud ulažu sive eminencije hrvatske politike, tzv. profesionalci, kao preživjela ruka komunističke duboke države, kako bi nam objasnili prednosti velike koalicije. To je ona koalicija koja ostaje kada današnji HDZ i SDP napokon zaigraju otvorenim kartama, uguše svoje prigodne političke satelite slijeva i zdesna, koje su sami prigodno proizvodili, kada zajednički integriraju one najdragocjenije “profesionalce” i svoje istinske mentore iz HNS-a – pola HDZ-u, pola SDP-u. I kada se napokon ponovno spoje u političko jedinstvo. Divno kao nekad, piše Višnja Starešina u Slobodnoj Dalmaciji čiju kolumnu djelomice prenosimo.

No cijela ta žurba oko velike koalicije nije dakako uvjetovana odnosom prema povijesnom sjećanju. Povijesni zaborav je samo politički uvjet da bi se ta koalicija mogla prikazati kao spas. Razlozi za žurbu leže drugdje. Prvi i žurni razlog je uspjeh inicijative “Narod odlučuje” i onih 397.024 potpisa građana za provedbu referenduma o promjeni izbornog sustava, usprkos opstrukciji Stranke i Partije. To su u svojoj naravi potpisi protiv “profesionalaca”, tih vječitih upravljača Strankom i Partijom, ističe Višnja Starešina.

Promjene sustava

Ma koliko dugo ministar Lovro Kuščević brojio te potpise, a najavio je da bi to moglo potrajati i pola godine, ma kako o ustavnosti referendumskih pitanja odlučio Ustavni sud sastavljen po koalicijskom načelu red Stranke – red Partije, uz poneku iznimku, ma kakve mehanizme za zaustavljanje referenduma prizvala revolucionarna Sabina Glasovac – Stranka i Partija će morati promijeniti izborni sustav, učiniti ga vjerodostojnijim u promicanju demokratskih izbornih načela. Baš kao što je nekoć Partija bila duhom vremena prinuđena raspisati višestranačke izbore. I što se budu više opirali, imat će više naroda protiv sebe. U tim promjenama neće moći izostaviti dopisno glasovanje, odnosno izbaciti iz izbornog procesa onih 375 tisuća hrvatskih birača koje su svojim klijentelizmom posljednjih godina potjerali da potraže egzistenciju izvan Hrvatske. I poslije izbora možda neće imati dovoljno ruku za veliku koaliciju.

Drugi razlog koji požuruje “profesionalce” u veliku koaliciju je Agrokor. Afera Borg je samo vrh ledenog brijega hrvatskog klijentelizma. Agrokor je godinama bio paradigma bolesne sprege politike i biznisa u ortačkom kapitalizmu. To bi se trebalo pokazati kroz sudske procese, nakon izvjesnog izručenja Ivice Todorića. I ma koliko hrvatsko pravosuđe bilo pod nadzorom “profesionalaca”, istinu o hrvatskim poslovno-političkim ortaštvima će biti teško sakriti. Osobito uz razbuđeni narod i prisutnost stranih igrača u slučaju Agrokor. “Profesionalci” pokušavaju maksimalno zatvoriti i iskontrolirati taj proces kroz veliku koaliciju. Ali to je postalo prozirno i sve više izgleda kao pokušaj da se zaustavi vrijeme. Kao da goli “profesionalci” trče počasni krug, zaključuje Višnja Starešina u Slobodnoj Dalmaciji.

Izvor: 
Hitovi: 1596