JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Izbori - drugi krug

Napisao/la Administrator

KGKiMil

U prvom krugu ovih izbora gotovo pola milijuna birača pokazala je da žele promjene. Promjene dosadašnjeg načina upravljanja državom i društvom kako su do sada prakticirale dvije dominantne, u mnogočemu suprotstavljene, ali u bitnom – želji da ostanu na vlasti gotovo jednake političke strane. I jedna i druga. U drugom krugu imamo priliku birati jedno od dva imena koje podržavaju, odnosno iza kojih stoje te strane. Koje ime izabrati – odlučit će svatko prema svojoj savjesti. Prema svom uvjerenju, svjetonazoru, razumu, svojim vrijednostima, iskustvu, memoriji, simpatijama, mnogi zasigurno i prema interesu. Vjerojatno je većina od nas već od početka (i prije tv predstava) bez dilema o vlastitom izboru iako nismo bez zamjerki na račun svog favorita.

Iako će pravi izbori, oni parlamentarni, biti u rujnu, i ovi sada su dobra prilika za vježbanje demokracije, pa bi bilo dobro da se probudi i ona većina – polovica biračkog tijela koja ne koristi to svoje pravo i tako pomaže manjini da vlada prema svojim parcijalnim interesima koji su često u suprotnosti onim općim nacionalnim.

Otužna je i sramotna ta činjenica, jer se na tu mogućnost i to pravo čekalo i trpjelo kroz duga stoljeća, i mnogi su domoljubi svoje živote dali da bi nama danas bilo teško ili neprihvatljivo samo se pojaviti na izbornom mjestu i u potpunoj sigurnosti i anonimnosti zaokružiti na svom listiću broj koji želimo.

Upravo se stoga čine posve logičnima i opravdanima prijedlozi da se uza sve druge promjene koje su naišle na odobravanje onog velikog mnoštva u prvom krugu izbora pridodaju i oni o pristupu izborima ne samo kao pravu nego i obvezi, kao i o uvođenju mogućnosti elektronskog i dopisnog glasanja za naše iseljeništvo

A.B.